NOORDHORN/ZUIDHORN: Fotojournaal week 24/2016 – Kanaal, schepen, bruggen…. (5, slot)

vrijdag 17 juni 2016:
IMG_2475 BO
Vrijdagmorgen 17 juni jongstleden, derde en laatste pontjesdag, voorlopig.
Regenachtig en dat betekent op deze vroege vrijdagmorgen veel minder belangstelling voor de overtocht per veerboot….
IMG_2488 BO
Er is door werknemers van Oosterhof/Holman een openlucht opbergplaats gecreëerd op het gestremde deel van de oude N355 aan de Noordhornkant. Een soort buizen, pijpen zie ik liggen, geel, met rode doppen….
IMG_2489 BO
Afgelopen maandagmorgen in het Infocentrum gevraagd naar deze buizen. Wat gaat ermee gebeuren?! Voorlichter Yvonne Arnst wist het niet, zou het navragen. Zo-even stuurde ze een antwoord: Het gaat om stempels die bij het afzinken van de kelder aan de Noordhornkant worden gebruikt. Steunen? Stutten? Van bekiste wanden? Vloeren? Nee, het is me nog niet echt duidelijk…..
IMG_2491 BO
Vrijdag 17 juni jongstleden, in de vooravond is de hefbrug weer naar beneden, de route vrij, het pontje stilgelegd….
IMG_2492 BO
IMG_2494 BO
De afgezonken kelder aan de Zuidhornkant, waarop de tweede fase wordt gebouwd. Ik dacht zo’n 7 meter erbij, maar voorlichter Yvonne Arnst spreekt van 11 meter! Als die opbouw is gerealiseerd, wordt die in september/oktober afgezonken….
IMG_2495 BO
De westkant van de afgezonken kelder ten zuiden van de hefbrug. Op de achtergrond de grijper van De Waard. Wat ik me afvroeg: Hoe kan de kraanmachinist in zijn cabine zien wat ie uit het binnenste van de kelder haalt?! Hij kan het niet rechtstreeks zien…. Wordt er met een camera gewerkt?
IMG_2496 BO
Achter de betondraden ‘een soort vijzel’, aldus voorlichter Yvonne Arnst. Techneut en kunstenaar Frans Hage noemt het “hydraulics and pneumatics”….. Ingewikkeld voor een leek als ik, al die slangetjes en stangetjes….
IMG_2499 BO
Er nadert vanuit het oosten ‘een grote jongen’! De binnenvaarder “Lorentz” met een tonnage van niet minder dan 3548!! Zo groot zie je ze hier zelden en dat komt vooral door de diepgang van ruim 4 meter. Lengte 110 meter, breedte 11,40 meter.
IMG_2503 BO
De “Lorentz” passeert de hefbrug op weg naar de spoorbrug en de sluis bij Gaarkeuken. Vroegere namen van dit schip: ‘Dordrecht 41’ en ‘Vopak-Lorentz’. Nu eigendom van Interstream Barging BV in Geertruidenberg.

©foto’s: jan blaauw, week 24/2016 (Canon Ixus 160)

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.