NOORDHORN: Sperwer versus groenling….

IMG_4646 crop2 web

Vanmorgen, 21 januari, tegen een uur of elf. Ik zat te lezen in de voorkamer. Plotseling een ferme knal tegen het raam van de achterkamer. Gebeurt wel eens vaker. Een doldrieste sperwer die niet op tijd remt..  Of een opgejaagde Turkse tortel… Toch maar even kijken.
Vond ik op de half ingeklapte tuinbank onder de grote ruit een verfomfaaid vogeltje, een groenling, meer dood dan levend. Veel gekker: Onder de bank zat een mannetjessperwer die tussen de latten van de bank blijkbaar toch zijn prooi nog beet had. Hij trok verwoed en hield ondertussen ook mij in het oog. Zelf had ie blijkbaar nog niet al zijn positieven bij elkaar, want anders was ie al weg geweest. Nu ging hij er pas vandoor, toen ik een stap in zijn richting zette. Nee, op dat moment had ik geen lutje Canon bij de hand…
IMG_4642 web.JPG
De beginsituatie, de sperwer was al gevlogen. Wat nu? Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen de groenling zo te laten liggen, al had dat ‘natuurlijk’ gekund.
IMG_4644 web
Toch mijn lutje Canon erbij gepakt en enkele foto’s gemaakt. Het borstje ging op en neer, maar het beestje was denk ik nog doodop van de stress…. Eerst probeerde ik het met een vel keukenpapier te pakken, maar dat vond de groenling zelf niet zo’n goed idee. Toen heb ik een kunststof snertbakje van de Buurtsuper gebruikt om het vogeltje te verplaatsen en beter te kunnen bekijken. Warempel, het wilde meewerken. Eerst erin, toen op de rand. Heb ik het op de grond gezet bij de beplanting. De groenling stapte zelf de tuin in! Ik werd even afgeleid en toen ik het beestje zocht met mijn ogen, was het nergens meer te bekennen…. Enkele minuten later kwam de sperwer (prachtige vogel!) nog eens kijken of ie zijn prooi alsnog kon verorberen.  Heb niet gezien dat hij de groenling alsnog wist te verschalken. Zo’n mannetjessperwer is kleiner dan zijn eega, is echt op kleinere vogels aangewezen. Het vrouwtje wil ook nog wel eens een tortel te grazen nemen. Wat blijft die ons omringende natuur toch boeiend!
IMG_4645 web

©foto’s: jan blaauw, 21 januari 2016 (Canon Ixus 150)

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.