NOORDHORN/ZUIDHORN/DEN HORN: Zondagmiddagfietsommetje langs kalvende koe, wilde-plantenpad en familie Zwaan….

Zondagmiddag 7 juni, veel zon, een stevige wind, gematigde temperatuur…. Voor ons “ideaal weer” om er op uit te trekken op de fiets. Eerst even langs het Zorgcentrum in Zuidhorn, een exemplaar van “Noordhorn Nu” deponeren in de brievenbus van Rob Brilstra. Daarna ‘toevallig’ langs het bedrijf van veehouder Willem Scheeringa, waar in het weiland net een koe had gekalfd. Een ‘publiekstrekker’ op deze zondagmiddag.
Daarna via de vernieuwde Oosterburcht naar de Zuiderweg en het nog steeds tamelijk nieuwe fietspad richting Den Horn. Prachtig, de bloeiende bermen, ook aan de andere kant van de belendende sloten. Dat zou je veel meer plaatsen gunnen!
Even bewonderend gekeken naar  het vroegere ijsbaanterrein waar met veel dorpskracht originele spelvoorzieningen voor kinderen zijn verwerkelijkt. Waar een dorp als Den Horn groot in kan zijn!! Via de Hogeweg terug richting Zuidhorn langs de zonovergoten weilanden waarin de vaalgroene grasbalen domineren. (Eerlijk gezegd zou ik liever wat meer koeien zien…) Tot slot, levend en wel, familie Zwaan, aan de andere kant van de sloot, rand weiland:
IMG_3399 web
Een koe van veehouder Willem Scheeringa die net heeft gekalfd onder ruime publieke belangstelling. Educatief aspect van een bedrijf in werking binnen het woongebied…
IMG_3401 web
“Je moet de natuur haar gang laten gaan”, aldus boer Willem (een oud-leerling van zo’n kleine 50 jaar geleden…)
IMG_3404 web
Boer Willem vindt wel dat er tegenwoordig te hoogdravend over dieren wordt gesproken, “terwijl we mensen laten creperen, is er geen geld meer voor een verantwoorde zorg…”
IMG_3409 web
“Tegenwoordig lijkt iedereen wel dokter of veearts te zijn”, aldus Willem Scheeringa…
IMG_3413 web
Met koe en kalf komt het wel goed, wij fietsen verder naar de Zuiderweg, de wondere wereld van de wilde planten tegemoet…
IMG_3416 web
Een gedeelte van het fietspad tussen de Zuiderweg en Den Horn, royaal begrensd door bloeiende planten als margrieten, klaprozen, koekoeksbloemen, vergeet mij nietjes, enkele korenbloemen e.a.
IMG_3417 web
Wat zou het voor onze leefwereld goed zijn als dit op meerdere plaatsen zou kunnen worden gerealiseerd!
IMG_3419 web
Bloemen, insecten, kwakende kikkers, vogels…. Onderdeel van een verbeterd ecosysteem!
IMG_3423 web
Een lust voor het oog!
IMG_3424 web
Aan de rand van Den Horn is de vernieuwing van het vroegere ijsbaanterrein een blikvanger.  Chapeau voor de daad- en denkkracht in Den Horn!
IMG_3425 web
Er is ook een plek waar kinderen met zand en water kunnen spelen. Pomp bij de hand! (Doet me denken aan de hoek in het oude Scheemter zwembad die we “het kikkerbad” noemden; wat hebben we daar wat afgeëxperimenteerd met water en zand!)
IMG_3427 web
Het weidegebied tussen de Hogeweg en Zuidhorn dat tegenwoordig wordt gedomineerd door grasbalen. Mooie kiek, maar ik mis de koeien……
IMG_3428 web
Als slotbeeld de familie Zwaan aan de westkant van de Hogeweg. De ouders blijven waakzaam, de jonge zwanen zijn tot rust gekomen, genieten van de zon, veilig onder de hoede van pa en moe….

©foto’s: jan blaauw, 7 juni 2015 (Canon Ixus 150)

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Cultuur, Dieren, Diversen, Fotos, Natuur, Nieuws, Noordhorn, Overig en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.