JAARMARKT NOORDHORN: “Soldoatje speulen” tijdens Kleintje Slag bij Noordhorn….

Beloofd… De kiekjes die ik ’s middags maakte, toen tromgeroffel ons nader bracht tot een krijgshaftige groep re’enacters, spelend voor soldaten in de tijd van de Slag bij Noordhorn (1581).  Laten we ‘reconstrueren’ hoe de molen “Fortuna” werd ingenomen, bij wijze van spreken:
IMG_3227 web
Daar komen ze, met vliegende vaandels en slaande trom! De bont uitgedoste vreemdelingen die zich destijds verhuurden als soldaat, rond 1581. En in augustus aanstaande met een grote groep daadwerkelijk actief om de Slag bij Noordhorn nog eens met veel wapengekletter (en geen doden…) over te doen….
IMG_3229 web
Deze krijgsmacht heeft net het exercitieterrein (het oude sportveld bij de ijsbaan) verlaten en is op weg om de molen “Fortuna” in te nemen. Het oogt doortastender dan vanmorgen met het bier op tafel in het kampement….
IMG_3230 web
Op de plaats, rust! In de Langestraat nabij het aloude gebouw van “De Gouden Leeuw” wordt halt gehouden. De molen is nog niet op schootsafstand, de filmer wordt de gelegenheid geboden om eerder bij de molen te arriveren. Het verleden moet uiteindelijk wel zo feitelijk mogelijk worden vastgelegd….
IMG_3233 web
Rechts de Draufgängers met het oranje wit blauw, de kleuren die toen de vlag bepaalden. Links overlegt de pelotonscommandant (of hoe zo iemand destijds ook heette….) met filmer Lies. Zij krijgt een behoorlijke voorsprong om niet steeds achter de feiten aan te hoeven lopen….
IMG_3237 web
Ja, deze aanvoerder zit goed in zijn plunje, echt zestiende-eeuws. Nee, die Renault daarachter was er toén nog niet….
IMG_3238 web
De marketentsters zijn inmiddels ook aangekomen, op naar de molen!
IMG_3240 web
Dit ziet er serieus uit, de vastberadenheid straalt er vanaf!
IMG_3242 web
Nee, hier wordt niet meer gelachen of gelanterfant…. Ter zake, ghij krijghslieden, er dient slag te worden geleverd!
IMG_3247 web
De marketentsters houden even afstand, je weet maar nooit…. Er wordt verder geen schot gelost, de bezetting van de molen is een peulenschil, de molenaars dachten dat de vijand pas in augustus zou komen….
IMG_3250 web
Ik sta op wacht!
Ja, ik ook!
IMG_3255 web
Inmiddels is er zonder veel complicaties een verbroedering en verzustering ontstaan op de omloop van de “Fortuna”. Molenaar Drewe, in werkkleding, toont zich een goed gastheer.
IMG_3256 web
Zelfs met een lutje Canon levert dit mooie plaatjes op…
IMG_3259 web
Ja, geen wonder dat het zo makkelijk ging… De molen is OPEN  staat er bij de entree en molenaar Klaas paait de krijgslieden met een kom soep…
IMG_3263 web
Alarm! Een spion, een spion van over de brug…. Maar nee hoor, geen sjoege…. De soldaten kan het niet schelen, bewonderen de begeunia’s in de tuin van de buren… Hier houdt het op! Dit moet in augustus echt waarachtiger!
IMG_3264 web
Terug thuis waar de rijkelijk bloeiende prunus in de laat-maar-vallen-fase is beland!

©foto’s: jan blaauw, 9 mei 2015 (Canon Ixus 150)

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Cultuur, Diversen, Fotos, Nieuws, Noordhorn, Overig, Politiek, Zuidhorn en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.