NOORDHORN en omgeving, toen: Oude foto’s van L. J. Lodewegen: Grijpskerk, Noordhorn, Enumatil…. (Deel 6)

Opnieuw een rijtje foto’s uit het eerste album van wijlen Leendert Lodewegen, de vroegere gemeente-ontvanger van Grijpskerk en Zuidhorn (voor de herindeling van 1990…). Eerst even terug naar Grijpskerk, naar de proeftuin die een oud-Grijpskerker als Appie Rosema zich nog levendig herinnert, “als je Grijpskerk binnenkwam, aan de linkerkant, nog voor de begraafplaats…”: LJL Prak en Postma 49 verkl Al eerder getoond, links Prak, rechts Postma. Volgens Appie Rosema gaat het hier om Tijbo Prak, zoon van ‘plietsie Prak’ die in het witte huis naast Jan Tempel Kzn aan de Langestraat woonde (nu het onderkomen van de familie Van Deel). Tijbo Prak was ambtenaar bij de gemeente Grijpskerk. Net als Postma, die uit een ander buitendorp kwam (Kommerzijl?)  Postma was van boerenafkomst.
LJL Proeftuin Grijpskerk 49 verkl
Een blik op de proeftuin in Grijpskerk, in het voorjaar van 1949, in volle bloei. 2014-10-26 17-56-28_3809 crop verkl
Leendert Lodewegen schreef bij deze foto: “Omgeving Enumatil, ’49” Is er iemand die deze plek herkent??!


2014-10-26 18-00-48_3810 crop verkl
Het ouderlijk huis van Leendert Lodewegen, aan de Oosterweg, nummer 7. Onlangs kreeg ik het hierover nog even met Jaap de Jager, de zoon van Kees de Jager en Giny Kazemier. Jaap vertelde dat deze huizen met veel land binnen het bereik kwamen van mensen met een dunnere portemonnee aan het eind van de jaren twintig. Ze konden toen als (kleine) kweker aan de slag, of ze konden gaan boeren, zoals de opa (Kazemier) van Jaap deed aan de Brilweg in Zuidhorn. En zoals Jan Lodewegen (als kweker) deed aan de Oosterweg in Noordhorn, net zoals bijvoorbeeld Fokke Hiemstra. Jan Lodewegen was getrouwd met Martje Kazemier, een zus van Jaap de Jager zijn opa…. Jaap vertelde nog dat er in Noord- en Zuidhorn niet opvallend gebruik is gemaakt van de nieuwe wet. “En in het westelijke Westerkwartier zo goed als niet. Maar op het Hogeland, vooral in Uithuizen en omgeving, veelvuldig!” Jaap is daar in dienst geweest bij de Post en kent daardoor het gebied goed. Daar staan heel veel van deze huizen.


2014-10-26 18-03-56_3811 crop verkl
Een bloeiende krulhazelaar??! In de tuin van de Lodewegens. Aan de overkant de oude situatie van de Achterweg. Links het huis waar Schuitema heeft gewoond, maar ook families als Nijenhuis, Hekkema, Bierling? In het midden het huis van aannemer/timmerman Rietsema, verder naar rechts de woning van Roeters en dan komt het dubbele huis van o.a. Mekke en Jantje van Dijk en Jan Nijenhuis. De huizen van Rietsema en Roeters staan er nog, nu bewoond door respectievelijk de familie Stoepker en Tjibbe en Janny Werksma.

Foto’s: L. J. Lodewegen, 1949

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Noordhorn en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.