NOORDHORN verandert, nog steeds: Vernieuwing nieuwsbericht en website Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl

Er is een nieuwe website gemaakt, die ziet er bijzonder aantrekkelijk uit, verfrissend! Kijk maar op: http://www.lemmer-delfzijl.nl!
Bovendien is er een vernieuwd nieuwsbericht! Voor deze keer
kopieer ik enkele gedeelten uit dat nieuwsbericht, van direct belang voor ons dorp Noordhorn (en voor de zuiderburen). De volgende keren kunt u/kun je zelf het nieuwsbericht raadplegen, het komt ook op de nieuwe site http://www.lemmer-delfzijl.nl.

N355, tunnel en brug in gebruik genomen
Maandag 15 september hebben gedeputeerde Mark Boumans, burgemeester Bert Swart van Zuidhorn, directeur Els van Grol van Rijkswaterstaat en directeur Gerrit-Jan van de Pol van aannemer GMB, samen het nieuwe deel van de N355 met de vaste hoge brug en de bijbehorende tunnel geopend. Bij deze opening is ook de winnende naam voor de tunnel bekend gemaakt: Gluphörn. De inzender Lammert Kruizinga (Noordhorn) heeft blij verrast zijn prijs in ontvangst genomen. Zijn uitleg bij de naam is: “Een glup is een gleuf, snee of doorsnijding. Het past mooi in het rijtje: Noordhorn, Moeshorn en Gluphörn. En ook past het in de Groningse varianten: Noordhörn. Moushörn en Gluphörn. Volgens mij is het een leuk nieuw Gronings woord en een verrijking van het Grunnings dialect.” Belangstellenden konden aansluitend aan de opening op fiets, skelter of  (?) door de tunnel. Vanaf 18.00 uur die avond waren tunnel, brug en weg open voor autoverkeer.
IMG_4646 verkl
Opening verlegde N355 maandagmiddag 15 september jongstleden…. (Foto: ©janb)

Start bouw nieuwe, beweegbare brug Zuidhorn
Omdat de nieuwe brug duurder wordt dan eerst gedacht, hebben Rijkswaterstaat, gemeente Zuidhorn en provincie Groningen dit voorjaar besloten de vormgeving van de brug te versoberen. De vrijliggende fietspaden op de nieuwe brug worden wel volgens plan aangelegd. Deze zijn belangrijk voor de verkeersveiligheid van vooral fietsende schoolkinderen. Inmiddels hebben Provinciale Staten op 24 september besloten dat de bouw kan starten.
Intussen zijn we begonnen met de voorbereidingen: het aanpassen van de kabels en leidingen van de nutsbedrijven. Op de inloopavond van 2 oktober kunt u ook het nieuwe, aangepaste, versoberde ontwerp van de beweegbare brug Zuidhorn bekijken. Dit ontwerp is de basis voor het aanvragen van de omgevingsvergunning. Hiermee starten we dit najaar, evenals met het aankopen van de benodigde grond.
IMG_4394 verkl
Nacht over de oude tafelbrug tussen Noord- en Zuidhorn (Foto: ©janb)

Spoorbrug Zuidhorn (spoorlijn Groningen-Leeuwarden)
Nu Provinciale Staten op 24 september hun goedkeuring hebben gegeven aan de uitvoering van de nieuwe spoorbrug, kunnen de voorbereidingen voor de bouw starten. Dit voorjaar zijn de eerste bomen bij de bouwlocatie verwijderd. Wij verwachten, samen met Prorail, rond de jaarwisseling te kunnen starten met het zoeken van een aannemer, zodat deze in de zomer van 2015 aan de slag kan.
2014-09-26 15-15-56_3696 verkl
Ontwerp nieuwe spoorbrug (Illustratie: Provincie Groningen)

Stremming
Voorafgaand aan de bouw wordt op de zuidoever gewerkt. De weg “Van Starkenborghkanaal  Zuidzijde” moet hiervoor worden gestremd tussen de inrit van de tennisbaan en de inrit van het voormalig zwembadterrein. Deze stremming duurt tot het eind van de bouwwerkzaamheden.

Planning
Wanneer de bouw in 2015 start, is de brug klaar in 2017 . In grote lijnen betekent dit dat we in juli volgend jaar de weg langs het kanaal verwijderen en archeologisch onderzoek doen. In de periode van augustus 2015 tot en met november 2015 kunnen dan de kabels en leidingen worden verlegd. Daarna start de echte bouw van de brug en kunnen dan in november 2017 de groenvoorzieningen worden gerealiseerd. Zodra de gecontracteerde aannemer zijn planning klaar heeft, organiseren wij weer een informatieavond.
IMG_3011 verkl

Voor de goede orde:
De berichten zijn afkomstig uit het vernieuwde nieuwsbericht van de Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl; de foto’s heb ik zelf vanuit de eigen collectie bijgevoegd. Het ontwerp van de nieuwe spoorbrug komt ook uit het vernieuwde nieuwsbericht!

Zie ook: http://www.noordhorntoenennu.com
 

 


Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Nieuws, Noordhorn, Zuidhorn en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.