NOORDHORN verandert: Provincie Groningen zet licht op groen voor bruggen Zuidhorn

Noordhorn, 3 juni 2014 Blogtijdstip: Plm. 18.15 uur.
IMG_0715 verkl
Het bestuur van de Provincie Groningen heeft een PERSBERICHT doen uitgaan met informatie die ook voor ons van belang is. Het gaat zowel om de ‘tafelbrug’ tussen Noord- en Zuidhorn als om de spoorbrug en de rondweg bij Aduard. (Vervanging van de brug bij Aduard gebeurt later).
Wacht, ik kan beter de Provincie zelf aan het woord laten:

Groen licht voor bruggen Zuidhorn en rondweg Aduard
De provincie Groningen geeft groen licht voor de aanleg van twee nieuwe bruggen bij Zuidhorn en een nieuwe rondweg om Aduard. Bij Zuidhorn worden de huidige beweegbare brug (‘tafelbrug’) en de spoorbrug vervangen door nieuwe bruggen. Bij Aduard kiezen Gedeputeerde Staten voor een gefaseerde uitvoering. Eerst wordt begonnen met de aanleg van een rondweg met een aansluiting op de provinciale weg N355 bij Nieuwklap. In een later stadium komt er ook een nieuwe brug bij Aduard. Provinciale Staten moeten na de zomer nog instemmen met de plannen.
Voor de brug bij Aduard is nog geen sluitende financiële dekking. De dekking moet gevonden worden in meevallers uit andere projecten en besparingen in het bestaande ontwerp. De provincie gaat samen met het Rijk op zoek naar mogelijkheden om te besparen op het ontwerp van de tafelbrug in Zuidhorn en de brug in Aduard.
Eind dit jaar verwachten de provincie Groningen en Rijkswaterstaat meer duidelijkheid
te hebben over meevallers en tegenvallers op andere projecten van de hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl, waar het Van Starkenborghkanaal deel van uit maakt. Dan wordt ook besloten welke aanpassingen aan de bruggen nodig zijn.

Huidige tafelbrug tussen Noord- en Zuidhorn

Huidige tafelbrug tussen Noord- en Zuidhorn

Er zitten dus nog wel wat addertjes onder het gras….. Hoe op de nieuwe brug wordt bezuinigd (In provinciale termen heet dat ‘versobering’), is nog steeds niet duidelijk. Op 11 juni aanstaande is daarover een nieuwe vragenronde in Zalencentrum Balk te Zuidhorn, deze keer van 18.00-20.00 uur.
Nog even verder met het persbericht voor zo ver het van toepassing is op de situatie bij Noord- en Zuidhorn:

Beweegbare brug Zuidhorn
De huidige beweegbare brug tussen Noordhorn en Zuidhorn wordt vervangen door een nieuwe die hoger is en een grotere doorvaartbreedte heeft voor de scheepvaart. De brug kost circa 12 miljoen euro. Naar verwachting wordt vóór de zomer van 2015 begonnen met de werkzaamheden, als de nieuwe vaste brug, de rondweg bij Noordhorn en de tunnel klaar zijn. Zomer 2016 moet de nieuwe beweegbare brug klaar zijn.

Dan de spoorbrug:

Spoorbrug anno december 2013

Spoorbrug anno december 2013

Spoorbrug Zuidhorn
De huidige spoorbrug bij Zuidhorn wordt vervangen door een langere en hogere brug. Daarbij worden de noord- en zuidoever van het Van Starkenborghkanaal aangepast. In totaal stelt het Rijk hiervoor ongeveer 32 miljoen euro beschikbaar. De nieuwe brug komt aan de oostkant, vlak naast de huidige brug te liggen en is voorbereid op de komst van een extra sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden vanaf 2018. De bedoeling is dat de werkzaamheden voor de vervanging van de brug eind 2015 van start gaan. In 2018 moet de nieuwe brug klaar zijn. De algehele projectleiding ligt bij de provincie. ProRail voert het grootste deel van de werkzaamheden uit..

spoorbrug met Arrivatrein anno 2013

spoorbrug met Arrivatrein anno 2013

Hoofdvaarweg
De provincies Groningen, Fryslân en Rijkswaterstaat werken aan de verbetering van de hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl; Rijkswaterstaat is de belangrijkste financier.
De vaarweg wordt dieper en breder gemaakt en een aantal bruggen wordt vervangen. Daardoor moeten grotere schepen vlot en veilig kunnen varen. Dan gaat het onder meer om klasse Va-schepen. Dat zijn schepen van 110 bij 11,4 meter met een gewicht van minimaal 3.000 ton. Zo is de weg vrij voor meer transport over water.

Tot zover de berichtgeving naar aanleiding van het recente PERSBERICHT van de Provincie Groningen (d.d. 3 juni 2014). Volledige informatie op http://www.provinciegroningen.nl.

©foto’s: jan blaauw, 2013/2014

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Nieuws, Noordhorn, Zuidhorn en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op NOORDHORN verandert: Provincie Groningen zet licht op groen voor bruggen Zuidhorn

  1. Piet Visser zegt:

    Jan
    Geweldig nieuws. Ook voor jou : kun je ons weer mooi op de hoogte houden van de gebeurtenissen nu de andere werkzaamheden op zijn eind lopen. Ik blijf het elke dag volgen.
    Moi : Piet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.