NOORDHORN verandert: Tunnel, rotonde, asfaltweekeinde…. Foto’s 29 november 2013

En het is ‘al’ zaterdag 30 november, een dag met twee gezichten. Nu eens donker en regenachtig, dan weer heerlijk licht, zonnig! Gisteren opnieuw een donkergrijze dag met nogal wat nattigheid, ook ’s avonds, toen vanaf 19.00 uur het deel van de N355 werd afgesloten tussen de afslagen Langestraat Zuid en Langestraat Noord.  Daardoor veel verkeer door het dorp, een ongewoon beeld. Menig automobilist was kennelijk nog nooit in Noordhorn geweest gezien de onzekere manier van rijden… De stremming duurt in ieder geval tot zondagavond 22.00 uur, misschien zelfs tot maandagmorgen vroeg.  Hangt ook van de weersomstandigheden af.
De tunnelbouw vordert spectaculair. Aan de noordwestkant valt de zandbaan op, waarop vloeibare beton is gespoten. Na het weekeinde beton storten, heel wat! (Kijk maar naar de zijkanten, de hoogte van de bekisting!) Aan de oostkant werd vandaag nog gegraven, de Volvo-grijper is onvermoeibaar, zijn machinist blijkbaar ook! Daar komt een waterkelder voor de opvang van het hemelwater dat daarna wordt weggepompt.
Op en rond de rotonde vordert de asfaltering gestaag. Gisteravond was het bij tijden noodweer, maar vandaag vallen de omstandigheden niet tegen. Geen vorst in ieder geval, dat scheelt!

Foto’s van vrijdag 29 november:
IMG_4630 verkl
Stratenmakers van Hummel TuinTotaal verbeteren het plaveisel dat danig had geleden onder al het onregelmatige gegraaf. Nu wordt ook dit gedeelte weer egaal en dat fietst wel zo geriefelijk…. (En zo pikt opnieuw een plaatselijke onderneming een graantje mee!)
IMG_4631 verkl
De tunnelkuip aan de oostkant, waar de (onder)grondwerkers rechtop onder de buizen kunnen staan, al lijkt het anders op de foto…. Vooraan rechts de oranje spiraalbuis van de waterafvoer. Zo eentje zit er ook aan de noordwestkant… Het water wordt dan naar een tijdelijk reservoir geleid dat achteraan wordt gegraven. (De Volvo-specialist was er vandaag druk mee!)
IMG_4633 verkl
Na het huidige weekeinde wordt er beton gestort in de tunnelkuipen. Dat betekent dat betonauto’s af en aan rijden en dan wil de ruimte wel eens beperkt zijn. Voor alle zekerheid zijn de beide bomen bij de tijdelijke inrit met latwerk beschermd. Sympathieke maatregel!
IMG_4635 verkl
De super kraan naast de tunnelkuip aan de noordwestkant, de molen lijkt er nietig bij….
IMG_4636 verkl
Een grommende asfalteermachine aan het einde van het nieuwe fietspad naast de omleidingsweg, binnenkort de officiële verbinding tussen Industrieweg en Mokkenburgweg, voor fietsers en wandelaars. Het laatste stuk is nog niet geasfalteerd, maar dat kan eventueel maandag ook…
IMG_4637 verkl
De rotonde wordt geasfalteerd, de vrachtwagens van Oosterhof Holman rijden af en aan, de wals drukt het wegdek super glad en egaal. Als het meezit, is de rotonde zelf vandaag klaar met definitieve deklaag en al. Kan maandag zo in gebruik worden genomen, als de verbindingsstukken tenminste ook goed kunnen worden afgewerkt.
IMG_4638 verkl
Kijk, de beide walsen van OH beheersen het beeld, de handwerker is onontbeerlijk, zonder hem geen gaaf wegdek! De typerende OH-kleuren grijs, groen en rood zijn meteen herkenbaar en harmoniëren met de donkergrijze dreiging van het hemeldek…
IMG_4639 verkl
Het verbindingsgedeelte tussen het fietspad richting de Industrieweg en de Mokkenburgweg waaraan huize Hekkema ligt. Bewoner Bert Hekkema is niet zo gelukkig met de sterke glooiing richting zijn huis. “We hebben nu al af en toe het water in de schuur staan!”
IMG_4640 verkl
Terug bij de tunnelbak aan de oostkant. Hier kun je door de aanwezigheid van tunnelwerkers de hoogte (of liever de diepte…) van de kuip beter beoordelen…
IMG_4642 verkl
Ook op deze werkterreinen zijn de Gsm’s niet meer weg te denken…  Het ‘speelgoedmateriaal’ verder naar achteren is groter dan het lijkt…
IMG_4646 verkl
Achterin de tunnelkuip oost is de Volvo-specialist nog steeds bezig. Het podium wordt weggehaald, ook daar moeten nog stutbuizen worden aangebracht.
IMG_4647 verkl
Via de Schippersstraat een kijkje genomen aan de noordoostkant van de rotonde. Zo krijg je een mooi beeld van de stand van zaken op dat vrijdagmoment.
IMG_4648 verkl
Oosterhof Holman domineert dit gebied, dat’s duidelijk! Container als “pronkjewail” op de rotondebult, walsen, vrachtwagen (of is dat een frees met veger?), asfalteermachine… Het huisje van de Hekkema’s ziet het allemaal lijdzaam aan….
IMG_4649 verkl
’s Avonds om een uur of half negen ben ik nog even wezen kijken aan het eind van de Schippersstraat. Daar was niet veel lol aan te beleven. Harde wind, forse buien, koud… (En donker, ja….) Een WEMAC voertuig, wachtend. (WEMAC is een werkmaatschappij van Oosterhof Holman, volgens zegsman Anne Adema, en hij kan het weten!)
DSC_0012
Frits Mesker (bewoner Schippersstraat) is tegen een uur of half twaalf een handvaol foto’s gaan maken. Eentje van die vijf hierboven. Nachtelijk asfalteringswerk onder ongunstige weersomstandigheden, maar de WEMAC-werkers zijn voor geen kleintje vervaard…

©foto’s: jan blaauw, 29 november 2013 (Canon Powershot A495), behalve de laatste foto, die is van Frits Mesker, een Nikon-knipper.

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Nieuws, Noordhorn, Zuidhorn en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.