8ste Ronde van NOORDHORN: Wielersport van de bovenste plank!

Zaterdag 20 juli jongstleden werd de 8ste Ronde van Noordhorn verreden. (Zie daarvoor ook: www.noordhorntoenennu.com) Toen initiatiefneemster Digna Achterhof voor de 1ste keer de Noordhorner ronde op de wieleragenda wist te krijgen, in nauw overleg met de Noordelijke Wielervereniging Groningen, dacht menigeen met een eendagsvlieg te maken te hebben…. De sceptici zijn in het ongelijk gesteld, de ronde leeft als nooit te voren! Het oorspronkelijke doel, promoting van het vrouwen-wielrennen, is gehandhaafd. Het hoofdnummer is altijd de strijd van de Elite Vrouwen met sterke winnaars als Daniëlle Lissenberg-Bekkering (4x!), Eyelien Bekkering en Janneke Ensing. En de eerste, was die niet voor de sterke rijdster met die opmerkelijke naam: Vera Koedooder?  Daarnaast staat er altijd een tweede programma-onderdeel op de agenda dat de moeite waard is: of de mannen amateurs, of de nieuwelingen/junioren, afwisselend bij de mannen en de vrouwen…. Déze keer waren er zelfs drie wedstrijden: Eerst de beurt aan de Junioren/Nieuwelingen (Vrouwen), daarna de sportklasse Junioren/Nieuwelingen/Mannen, vervolgens het hoofdnummer de Elite Vrouwen, deze keer aangevuld met Beloften/Amateurs. Ondanks de start van de noordelijke bouwvakantie en de concurrentie van de overschaduwende Tour de France, werd het in Noordhorn een sportief hoogtepunt. Continu sportieve strijd tijdens alle onderdelen, sfeer rond het aantrekkelijke stratenparcours en prachtig ‘koersweer’. Wat wil een organisatie nog meer???!!! Sterke winnaars bovendien, die konden delen uit een goed gevulde prijzenpot. Dank aan de vele sponsoren (onder wie hoofdsponsor Rabobank), de rijders en rijdsters, het publiek, de EHBO, de onmisbare vrijwilligers….. Ik moet het al helemaal bij het verkeerde eind hebben, maar volgens mij krijgt Noordhorn zijn 9e Ronde, in 2014! Vast en zeker!
IMG_7042 verkl
De junioren en nieuwelingen bij de vrouwen rijden ontspannen in, even de spieren losmaken, het parcours in de benen krijgen, een babbeltje maken. Zo’n dertig deelneemsters maken zich op voor een stevige confrontatie. Er kan er maar één de beste zijn, maar die moet er dan wel veel voor doen! Waar de rensters vandaan komen? De meesten uit de drie noordelijke provincies, maar ook uit Woerden, Rotterdam (prachtige naam: Carmen Ceylin del Alvarado), Utrecht, Wervershoof en Kaatsheuvel… Nee, geen plaatselijke favorieten, Fianna Stenveld woont het dichtstbij, in Garnwerd….
IMG_7044 verkl
Ook de wijkpolitie komt een kijkje nemen, op de brommer, rustig rijdend, maar wel in coureurshouding…..

Als de rijdsters zijn 'weggeschoten' , woordenrijk aangemoedigd door speaker/spraakwaterval Hofman, ontspint zich meteen een felle strijd. Een van de zusjes De Jong uit Ubbena neemt meteen vele meters......

Als de rijdsters zijn ‘weggeschoten’ , woordenrijk aangemoedigd door speaker/spraakwaterval Hofman, ontspint zich meteen een felle strijd. Een van de zusjes De Jong uit Ubbena neemt meteen vele meters……

Rechts op de voorgrond een jong talent van de formatie Bike4Air, de ploeg die ook staat afgebeeld op het ronde-affiche. Of is dit Fianne Stenveld? Uit Garnwerd?

Rechts op de voorgrond een jong talent van de formatie Bike4Air, de ploeg die ook staat afgebeeld op het ronde-affiche. Of is dit Fianne Stenveld? Uit Garnwerd?

Prachtig plaatje! Zie ook de eenheid renster/racefiets!

Prachtig plaatje! Zie ook de eenheid renster/racefiets!

Kijk, een van de zusjes De Jong trekt er stevig aan! Liena of Willeke? IK hou ze niet uit elkaar, zonder rugnummers....

Kijk, een van de zusjes De Jong trekt er stevig aan! Liena of Willeke? IK hou ze niet uit elkaar, zonder rugnummers….

Een eresaluut aan alle vrijwilligers die de Ronde hielpen te realiseren. Hier Jan Geertsema in beeld, 'beëdigd verkeersregelaar'! Bovendien weet hij uitstekend om te gaan met het publiek. Dit zijn de mensen die je niet wilt missen!

Een eresaluut aan alle vrijwilligers die de Ronde hielpen te realiseren. Hier Jan Geertsema in beeld, ‘beëdigd verkeersregelaar’! Bovendien weet hij uitstekend om te gaan met het publiek. Dit zijn de mensen die je niet wilt missen!

Kijk eens hoe zo'n bocht wordt genomen..... Dat vind je dus niet alleen op de TT-baan.....

Kijk eens hoe zo’n bocht wordt genomen….. Dat vind je dus niet alleen op de TT-baan…..

Nog zo'n mooi plaatje, met op de achtergrond het catering-centrum onder supervisie van ex-kroegbaas Frans van der Veen. Dichtbij start en finish, met een heuse VIP-bank aan de rand van het trottoir....

Nog zo’n mooi plaatje, met op de achtergrond het catering-centrum onder supervisie van ex-kroegbaas Frans van der Veen. Dichtbij start en finish, met een heuse VIP-bank aan de rand van het trottoir….

Eentje nog, omdat het zo'n goed beeld geeft van een stukje fietstechniek. (En op de achtergrond de mooie tuin laat zien van Taeke Jager en Sietske....)

Eentje nog, omdat het zo’n goed beeld geeft van een stukje fietstechniek. (En op de achtergrond de mooie tuin laat zien van Taeke Jager en Sietske….)

Wordt z.s.m. vervolgd!
(©foto’s: jan blaauw, 20 juli 2013, Canon EOS D400, Tamronlens 28-200)

Dit bericht werd geplaatst in Cultuur, Nieuws, Noordhorn, Sport en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.