Nieuwjaarswensen uit 1971……

De lente is officieel begonnen, maar ik haal een fraaie kaart uit de oude schoenendoos…. ‘Een gelukkig Kerstfeest en een Voorspoedig 1971’, een heel mooi ontwerp! De kaart is afkomstig van het Instituut voor Dialectologie, Volkskunde en Naamkunde der Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen….. (Je bent buiten adem, als je de naam helemaal uitspreekt!)
2013-03-17 18-35-52_2010 verkl
Hoe kom ik in vredesnaam aan zo’n kaart? Aha, er gaat een lichtje branden….. Op de kweekschool in Winschoten heeft hoogstwaarschijnlijk leraar Lammert Buning ons enthousiast gemaakt voor het werk van het genoemde Instituut. (Nee, ik ga niet die hele naam nog eens herhalen…) Je kon je dan aanmelden als medewerker ‘in het veld’. Taak? Je kreeg enkele vragenlijsten toegezonden en dan zocht je een ‘slachtoffer’ die de gewenste antwoorden diende te geven. Invullen, wegsturen en wachten op het volgende formulier. In de eerste jaren van mijn onderwijzersbestaan heb ik dit vrijwilligerswerk nog volgehouden, maar uiteindelijk ben ik ermee gestopt. West-Groningen was te veel anders dan Oost-Groningen, vond ik op dat moment hinderlijk… Of het instituut nog bestaat? Zal eens kijken op Wikipedia!

Dit bericht werd geplaatst in Cultuur en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Nieuwjaarswensen uit 1971……

 1. Meinette Venema zegt:

  Dag Jan,

  Voor de aardigheid een link naar een artikel uit 1997:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/archief/article/detail/511448/1997/12/13/Het-Bureau-wordt-opgeruimd.dhtml.
  Ikzelf was rond die tijd een enthousiast lezer van “Het Bureau” van Voskuil, waar de eentonigheid en gevoelde nutteloosheid van de werkzaamheden van dit instituut breed worden uitgemeten.
  De databanken van het Meertensinstituut zijn erg leuk: vooral de voornamenbank en de familienamenbank vind ik heel aardig.

  Meinette Venema

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.