kleintje VERLEDEN: Intekening Grote Winkler Prins Encyclopedie (in 20 delen)

Een schoenendoos met allerlei paperassen, meeverhuisd vanaf de Burg. Cleveringalaan in Zuidhorn naar de Verlengde Oosterweg in Noordhorn. Bewaard, dat wel, maar de inhoud verder nooit (meer) goed bekeken. Daar een zekere opruimwoede zich heel traag van mij meester maakt (daarom is “opruimwoede” ook een volkomen verkeerd gekozen term….), ben ik bezig te schiften en de oudpapierdozen van Harko te voeden, maar veel zoden aan de dijk zet het nog niet….
Wat ik aantrof? O.a. het intekenbiljet voor de GROTE WINKLER PRINS ENCYCLOPEDIE in twintig delen….. (Prijs ƒ54,50 bij intekening). Dat was een van mijn eerste grote uitgaven als zelfverdiener, getekend op 12 februari 1968! Een vriendelijke meneer met een prettige stem, beetje vermoeid klinkend, niet opdringerig, maar wel vasthoudend, haalde me over toch maar de Grote WP aan te schaffen, want dat was voor een beginnende schoolmeester echt een “must”! De vriendelijke man, van wie ik de naam ben vergeten, was in dienst bij boekhandel “De Tille” (Fa. Sipke Dykstra), gevestigd aan de Wirdumerdijk te Leeuwarden. De man had aan mij een goede klant, want ik heb ook nog een prachtige Spectrum-kunstencyclopedie (ook in 20 delen) bij hem gekocht. “Te betalen met ƒ15,00 (of meer) per maand.”
Nee, ik heb beide encyclopedieën niet versleten, al zoek ik er nog wel eens iets in op. “Uit” kon het niet, gezien vanuit een “ons bint zuneg” mentaliteit…. Gespeten heeft het me niet of nauwelijks. En die vriendelijke vertegenwoordiger uit Friesland, al of niet vermoeid, heb ik zo weer op mijn netvlies, ook al zeiden ze op school of in mijn kosthuis (bij de dames Meinema aan De Gast) regelmatig: “Jan, hij komt er al wéér aan….!”
2013-03-04 21-47-03_1955

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Boeken, Persoonlijk, Zuidhorn. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.