Wielerronde Noordhorn 2011 – Wat (en wixc3xa9…) komt er bij kijken?

Afgelopen zaterdag, 18 juni 2011, werd de 6e Ronde van Noordhorn verreden. Een criterium van 50 km voor Amateurs (heren) en 60 km voor de Elite Vrouwen/Vrouwen B. De laatste werd overigens ingekort tot eveneens 50 km, 42 ronden. Bezorgdheid was er ten aanzien van de weersomstandigheden, de voorspellingen beloofden niet veel goeds. Desondanks was het zaterdagmiddag gedurende bijna de gehele koersperiode uitstekend weer, af en toe met een zonnetje erbij. Gelukkig maar…..
Elders kunt u informatie + foto's over de Noordhorner wielerronde vinden (www.rondevannoordhorn.nl, www.jeebeetjes.nl, www.noordhorntoenennu.wordpress.com).  Hier nog wat extra beelden naar aanleiding van de vraag: Wat komt er zoal bij kijken, bij de organisatie van een wielerronde als de Ronde van Noordhorn?
1. DEELNEMERS
Resize of 20110618_9999_17 
 Als je een koers organiseert voor Amateurs (heren), hoop je op voldoende inschrijvingen. Dat lukte in Noordhorn bijzonder goed. Meer dan 85 wielrenners op de deelnemerslijst! Hier enkele deelnemers die zich inrijden.
Resize of 20110618_9999_78 
 Bij de Elite Vrouwen/Vrouwen B was de spoeling dunner. Er stonden elders in het land belangrijkere koersen op de wieleragenda en daardoor kwam Noordhorn niet verder dan 35 deelnemende vrouwen, toch een respectabel aantal met o.a. de zusjes Bekkering, Ivana Tiessens, Trieneke Fokkens en Nelleke Ensing. Een beeld uit de levendige koers.
Resize of 20110618_9999_3 
Voorafgaand aan beide criteriums was er voor de jeugd van Noordhorn (leeftijd 8-12 jaar) een Dikke Banden Race, een tijdrit over xc3xa9xc3xa9n ronde (plm. 1200 meter). Vijf jongens en twee meisjes deden mee en daarmee bleef het aantal deelnemers duidelijk beneden de verwachting. (In een kinderrijk dorp als Noordhorn zou je meer enthousiasme verwachten). Hier het jongste meisje, Birgit van Zuiden, dapper bezig met haar rit, gehandicapt door een afglijdende helm….
2. PLAATS VAN INSCHRIJVING
Resize of 20110618_9999_8 
Voorheen was altijd cafxc3xa9 "Welgelegen" de plaats waar de deelnemers zich konden melden en de rugnummers in ontvangst konden nemen. Het cafxc3xa9 is sinds begin dit jaar gesloten. Een goed alternatief werd gevonden in de benedenverdieping van pel- en korenmolen "De Fortuin", een karakteristieke plek!

3. EHBO
Resize of 20110618_9999_7 
Bij een sportief evenement als een wielerronde gaat er nog wel eens wat mis, een ongeluk zit in een klein hoekje. Goed dat er dan EHBO'ers beschikbaar zijn! In dit geval twee leden van de EHBO-afdeling Aduard, klasse! (Hier op de voorgrond in de cateringtent van Dorpsbelangen Noordhorn)

4. TOESCHOUWERS
Resize of 20110618_9999_59
Een wielerronde zonder toeschouwers is eigenlijk ondenkbaar, sfeerloos, een maaltijd zonder smaak… In Noordhorn zijn die toeschouwers er, al kunnen er veel meer bij! Hier op een strategische plek een groepje trouwe volgelingen die de aanstormende renners goed kunnen zien als ze vanuit de Langestraat de Oosterweg indraaien.

5. JURY
Resize of 20110618_9999_13 
Bij een KNWU-ronde is een jury van aankomst noodzakelijk. Hulde ook voor deze dames en heren die als arbiters telkens hun taak tot een goed einde brengen! En dat geldt ook voor speaker Bartol, een spraakwaterval zonder weerga, die ook zorgde voor de korte interviews en het geven van de uitslagen. Op de foto de jury- en geluidswagen bij start en finish ter hoogte van garage Pijpker in de Langestraat.

6. SPONSORS
Resize of 20110618_9999_60 
Dat de organisatie van een wielerronde kosten met zich mee brengt, is zonneklaar. Zonder premies krijg je de handen van de deelnemers niet meer op elkaar, maar ook de voorzieningen zijn niet louter meer met vrijwilligers kosteloos te realiseren. ( Dranghekken moeten bijvoorbeeld van ver worden gehaald, nu de gemeente Zuidhorn ze niet meer ter beschikking wil stellen….) Voorbeeld van een sponsor ter plekke: Hummel Totaal, een belangrijke geldverstrekker, als het om sportevenementen gaat.

7. VRIJWILLIGERS
Resize of IMG_0869 
Zonder vrijwilligers is een evenement als dit niet te organiseren. Denk bijvoorbeeld maar aan de verkeersregelaars, de Dorpsbelangenmedewerkers, de meerijders in de koerswagens en op de motor, de broodjesbezorgers etc. Als lichtend voorbeeld hier Jan Geertsema, in het oranje hesje van de verkeersregelaar. Hij laat nog even een late automobilist langs de dranghekken op de Langestraat.

8.
De ORGANISATOR
Resize of Digna waant zich winnaar... (2) 07062008 
Het 'hart' van de organisatie van de Noordhorner wielerronde? Dat is zonder twijfel Digna Achterhof, al zes jaar lang. (Hier op een foto uit 2008 na afloop van een recreatieve tocht, Digna maakt zelf vele kilometers als toerrenner). Zij is de inspirerende organisator die overlegt met de NWVG en de KNWU, die de inschrijvingen regelt, de pers op de hoogte stelt, afspraken maakt met autoriteiten e.a., broodjes smeert voor de vrijwilligers, haar website www.rondevannoordhorn.nl actualiseert etc. Zelfs de weersomstandigheden verbeterden dankzij haar onverwoestbaar optimisme!

Of ik nog aspecten vergeet? Ongetwijfeld! Verschoning dus….
xc2xa9foto's: jan blaauw, 18 juni 2011 (uitgezonderd de laatste foto, die is uit 2008)

Dit bericht werd geplaatst in Sport. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.