Wandelen rond Noordhorn

Vanuit Noordhorn kun je vanzelfsprekend uitstekend wandelingen maken. De ruimte in het noordelijke deel van het Westerkwartier is uitnodigend, de lucht redelijk zuiver en de natuur de moeite waard. Je kunt bijvoorbeeld een tochtje langs het Van Starkenborghkanaal (Noord) maken, al is het autoverkeer daar af en toe al te nadrukkelijk aanwezig. Verderop kies je voor de korte route via de Spanjaardsdijk en het Hamsterpad, of je gaat over het vernieuwde fietspad richting Aduard. Dan ben je de overlast van vele haastige automobilisten kwijt…
Resize of IMG_0517 
Hier de oprit bij de boerderij van Agema langs het Van Starkenborghkanaal met een fraai zicht op het weilandschap aan de oostkant van het dorp. Nog ongehavend genietbaar. Als binnen enkele jaren de wegverlegging van de N355 een feit wordt, krijg je een andere situatie.
 
Resize of IMG_0518 
Door het tamelijk drukke scheepvaartverkeer via het Van Starkenborghkanaal is het spotten van diverse binnenvaartuigen een fluitje van een cent. Voor liefhebbers een boeiende bezigheid.

Resize of IMG_0520 
Tussen de intens groene bomen en struiken is aan de Spanjaardsdijk Noord de boerderij van de familie Van Gosliga te ontwaren.

Een kortere, meer populaire wandeling vanuit Noordhorn loopt via de Schippersstraat richting Mokkenburgweg en dan via het Van Starkenborghkanaal (Noord) terug naar het dorp. Deze wandeling aan de westkant van het dorp biedt eveneens voor de liefhebbers zicht op unieke tafereeltjes. Als je het maar wilt zien….
Resize of IMG_0521 
Alleen al zo'n groene Mokkenburgweg met zijn rust en uitzicht biedt een prachtige wandelgelegenheid. Jammer dat de route via de oude overweg is vervallen, maar de alternatieve route onder de spoorbaan door is in ieder geval een bruikbaar alternatief.
Resize of IMG_0524 
Het water van de aloude Schipsloot staat 'scheepvaart' niet meer toe en is de zwaaikom het domein van diverse waterplanten geworden (en bijbehorende dieren). Ontdek het vogelnest tussen de gele lissen en waterlelies….
Resize of IMG_0525 
Nee, je hoeft niet dichterbij. Je kunt inzoomen en het beeld wat meer naar je toe halen. De broedende meerkoet trekt er zich niet veel van aan, zolang je omzichtig te werk gaat en geen gekke dingen doet.

Resize of IMG_0528 
De meerkoeten hebben hun nest strategisch gerealiseerd, middenin de Schipsloot tussen het watergroen. En daar mag je alleen maar naar kijken…. Blijk van een ongelofelijke rijkdom!

Resize of IMG_0534 
Aan de noordzijde van de Mokkenburgweg wordt door een werknemer van "Hummel Totaal" gewerkt aan weilandbehoud en een verbeterde waterafvoer.

xc2xa9foto's: jan blaauw, 26 mei 2011 (Canon Powershot)
 

Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.