Oud-wethouder en ex-jeugdherbergvader Gerrit Kuipers overleden

Aan de vooravond van Pasen bereikte mij het overlijdensbericht van Gerrit Kuipers, via zijn dochter Wirna. En dan gaat er niet alleen een schok door je heen, maar ook een schatkamer vol herinneringen open….
Gerrit Kuipers is jarenlang "jeugdherbergvader" geweest in het Oost-Groninger Scheemda. Vader van dorpshuis annex jeugdherberg "Esbxf6rg" aan de Winschoterweg, later omgedoopt tot Esbxf6rgstraat (in een tijdfase toen er verkoeling optrad tussen Scheemda en Winschoten, en er van een gezamenlijke gemeente "Oldambt" nog geen sprake was). Bovendien was Gerrit Kuipers bijzonder gexefnteresseerd in de politiek, vooral de lokale. Als 'jonge hond' flirtte hij met de toen pas opgerichte PSP, maar hij bleef toch de sociaal-democratische PvdA trouw, werd gekozen als gemeenteraadslid en kwam uiteindelijk als kundige wethouder in het College van B. en W.  Een werkzaam leven, tijdens welke zijn voetbalvoorliefde maar mondjesmaat aan haar trekken kwam. Als veteraan mocht hij nog graag een balletje trappen in het derde van geelzwart 'Scheemda', waar ik me een wedstrijd herinner in Winschoten tegen W.V.V. Ik stond linksbuiten, tegen mijn zin, kreeg aanvankelijk geen bal en ging daarna, volgens Gerrit, veel te veel op de solotoer. Dan kon hij je ongenadig op je donder geven, terwijl je er later in de gezellige huiskamer achter de grote zaal van de Esbxf6rg smakelijk om kon lachen…
Resize of AK Scheemda Esborg 
De kaart kreeg ik van zoon Jan Jannes toegestuurd in 1964, toen ik door bemiddeling van de familie Kuipers assistent was geworden in de jeugdherberg "Oer 't Hout" in Grou!

Gerrit Kuipers overleden, 82 jaar….. Van mij had hij best wat extra-jaren mogen hebben, in goede gezondheid, die zou hij hebben verdiend. Vooral als rots in de branding van de Esbxf6rg, waar hij samen met zijn vrouw Binie de Groot met verve de scepter zwaaide. Voor ons, rondhangende bungels, een ideale plek om vorderingen te maken richting volwassenheid. Al bij de familie Van Gerwen (of was het Van Gerven?) kwamen we schoorvoetend over de vloer, gek op tafeltennissen en met een hoofd vol ideeën die "alleen nog maar even moesten worden uitgewerkt"…. Veel ervan werd nog gerealiseerd ook, begripvol terzijde gestaan door het duo-Kuipers. De grote ruimtes onder het gebouw werden gebruiksklaar gemaakt, inclusief een discussieruimte en een plek om handvaardig bezig te zijn. Daar ook maakte ik kennis met de draaischijf en met mijn latere levensgezellin. (Met de klei is het niks geworden, met Gé ben ik al meer dan 40 jaar samen…) Helaas was dit ondergrondse bestaan geen lang leven beschoren, maar op de begane grond hebben we ook van alles en nog wat gedaan, zoals het organiseren van tafeltennistoernooien en het houden van dans- en spelavonden. De dansavonden waren een groot succes, eerst met de dixielandband van Adolf Robertus, later als disco-avonden waarbij we o.a. grammofoonplaatjes leenden van muziekhandel Kuipers en van Jan Groenbroek (Rzn). Overigens hielpen we ook vaak een handje, als er werk aan de winkel was, zoals bij de ontvangst van bussenvol Scandinavische gasten. Tafels dekken (inclusief het correct neerleggen van het bestek), toetjes rondbrengen….
Trouwens, in die wankelmoedige tienerjaren, kon even bijpraten bij de familie Kuipers een heilzame uitwerking hebben. Alles onder het motto "t Het nog nooit zo donker west, of t wer aaltied wel weer licht…" (nog voor Ede Staal hiermee scoorde). Altijd welkom, ik kan me niet herinneren ooit voor een dichte deur te hebben gestaan!
Later, toen de pubertijd en adolescentieperiode erop zaten, je 'elders' de kost ging verdienen, verdween de "Esbxf6rg" met de familie Kuipers (inclusief zoon Jan, veel te vroeg overleden) buiten (je) beeld, je had andere dingen aan je hoofd, "de strijd om het bestaan". Je zou immers later nog wel eens….. en het plan was dat……
Nu, anno 2011, is Gerrit Kuipers "oet tied kommen", worden herinneringen helderder, geeft het terugdenken een warm gevoel. Gerrit Kuipers? Een unieke man!
Resize of AK Scheemda o.a. Esborg 
De ansichtkaart die ik, ook in 1964, toegestuurd kreeg, in Grou, van de familie Kuipers

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.