Genieten van….. de HUISMUS

Al jaren ben ik een fervente vogelfan, vooral als het om de vogels gaat die in de buurt van het huis bivakkeren. Dat zijn er in die lange winters van vorig en dit jaar heel wat. Merkwaardig genoeg voel ik me vooral aangetrokken tot de HUISMUS, die gelukkig bij ons in een royaal aantal voorkomt. De laatste paar jaar voer ik bij, het hele jaar door en daar zijn vooral de mussen bijzonder dankbaar voor. Ze kennen de voermomenten, wachten ongeduldig tot ze klompengeklos en blikjegerammel horen… (De mannetjesmerel heeft dan al lang het terrein verkend). Daarna is het observeren een lust voor het oog, zowel het zich te goed doen aan het voer als de wijze waarop de vogels alert blijven. Het gevaar van buurtkatten wordt onderkend, maar ook wordt rekening gehouden met een aanval vanuit de lucht. Waar de mussen in de winter verblijven? Ik weet het niet. We hebben volop struiken, inclusief klimop, vluchtplekken voldoende. Maar 's nachts dan?
Vogelbescherming Nederland heeft in de OPRUIMHOEK voor 2 euro de DVD "Genieten van…. de huismus" in de aanbieding. Daarop staat een film over mussen (is al eens getoond op TV door de NCRV), maar ook het gedicht "De Mus" van Jan Hanlo, columns en interviews, en 25 vogels uit de Nederlandse literatuur! Een regelrechte aanrader! (Zolang de voorraad strekt: www.vogelbescherming.nl)
Resize of Genieten van... de huismus DVD 
Wat mussen nodig hebben, is voedsel, nestplaats en veiligheid!
1. Plaats een VOGELVIDE onder het pannendak of hang nestkasten op.
2. Voer het hele jaar rond.
3. Zorg voor voldoende dekking; plant dichte struiken of klimop in de nabijheid van de voerplekken.
4. Creëer een minizandbak voor het nemen van een stofbad.
5. Maak buurtbewoners en gemeente enthousiast om hetzelfde te doen. Huismussen leven niet alleen in de eigen tuin, maar ook in die van de buren. Het zijn koloniebroeders en uitwisseling tussen kolonies is belangrijk.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.