Zuidhorner zwembad 'De Waterborgh' is dicht/blijft dicht/of toch niet?

Waterborgh 

Een tragedie op gemeentelijk sportgebied, zo kan de sluiting van het overdekte zwembad "De Waterborgh" wel worden genoemd. De laatste tijd vormden de aanvaringen tussen de beherende CONEgroep en het gemeentebestuur van Zuidhorn al geen verkwikkelijke aanblik, laat staan dat ze vertrouwen deden groeien in een probleemloze voortzetting van de zwemmogelijkheden in het grootdorp. Vaak keken 'we' elkaar aan met een blik van: "Als dat maar goed gaat…."
En het ging dus niet goed, helaas. Wie de schuld heeft van deze tragische ontwikkeling? Laten we zeggen, zoals mijn moeder altijd deed: "Waar twee vechten, hebben twee schuld!" CONEmanager Theunisse(n) kan wel een grote mond opzetten, moord en brand schreeuwen, met het vingertje richting het Zuidhorner gemeentebestuur wijzen… De CONEgroep is er als ondernemer niet in geslaagd van het Zuidhorner bad een niet al te verliesgevend bad te maken. Bovendien heeft CONE zelf het faillissement aangevraagd en dat siert dat bedrijf niet, dan ontstaat altijd de verdachtmaking dat "het eigen belang eerst" komt. Het gemeentebestuur van Zuidhorn heeft natuurlijk ook tonnen boter op het hoofd. Het lijkt erop dat het zwembad willens en wetens de vernieling in is geholpen, zeker door de laconieke mededeling van destijds: 'Het bad sluit sowieso eind 2012' (en bekendmaking van het voornemen in zee te gaan met een particuliere investeerder voor een kleiner instructiebad vanaf 2013). Ons gemeentebestuur heeft als dienstverlenend bedrijf kille zakelijkheid tot zijn motto verheven en is communicatief ook niet te belonen met een hoog cijfer. Zwembad dicht? Dan geeft het bestuur in eerste instantie 'slechts' een persbericht uit waarin niet het tragische van het sluiten van het bad centraal staat, maar het eigen gelijk in het conflict met CONE. Daarna enkele dagen lang alleen maar op de gemeentelijke website: "Vragen over de sluiting van het zwembad? Bel de curator maar…." (Er kon zelfs geen naam + adres van de curator worden vermeld blijkbaar…)
Nu toont de gemeentelijke website een brief van het College aan de gemeenteraad waardoor er iets meer licht op de kwestie wordt geworpen. Niet dat je daar als 'Waterborghzwemmer' veel aan hebt: Het bad is dicht en blijft voorlopig ook dicht, zeker tot na 1 januari 2012. En de zoektocht naar een nieuwe exploitant die een kleine twee jaar zich nog even wat zwembadexploitatiemoeilijkheden op de hals mag halen? Zoekt en gij zult NIET vinden, denk ik. Waarom er niet nadrukkelijker met de tot nu toe florerende zwemclub "De Aquaflippers" wordt overlegd, ook over het plan dat voorzitter Mencke lanceerde, is mij een raadsel. De zwemclub is een van de belangrijkste slachtoffers van de badsluiting. Net als de kinderen + ouders die dachten waterdichte afspraken te hebben gemaakt over zwemlessen. En de zwemmers die gebruik maakten van bijvoorbeeld jaarabonnementen. Alleen maar een regeltje in hun richting: "Bel de curator maar…" is wat al te magertjes.
Voor het grootdorp Zuidhorn is het eigenlijk beschamend dat een belangrijke voorziening als een (overdekt) zwembad niet rendabeler valt te exploiteren. Dat mag een groot deel van de bevolking van deze hoofdplaats zich best ook zelf aantrekken. Zuidhorn zwemt niet genoeg, althans niet in het eigen bad. Ach en wee roepen over de Zuidhorner perikelen in een naburig particulier bad is wat al te goedkoop. Als al die ouders nou eens…
Of de mensen die betrokken zijn bij de baden in de directe omtrek staan te gniffelen, weet ik niet. Iets van het gezegde: "De een zijn dood is de ander zijn brood" gaat ongetwijfeld op. Maar een tragedie is en blijft het, zeker voor de trouwe gebruikers van het bad en het badpersoneel dat zijn uiterste best heeft gedaan bij de functieuitoefening. Overigens staat er op de site van "De Waterborgh" onder het dramatische persbericht van 23 november jl. nog steeds "Kom lekker zwemmen in 'De Waterborgh…' Of heeft dit hele gedoe toch een hoog soapgehalte?
Waterborgh 02 
Afbeeldingen: Website 'De Waterborgh'

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.