Schiermonnikoog Revisited 10

Hoe zien ze eruit, de werkelijke kenmerken
van een topeiland, de krenten in de pap?
Het stadion van een voetbalclub waar leden
schaarser zijn dan euro’s? De camping
in de duinen, uitzonderlijk fraai gelegen?
De vuurtoren als permanente vuurpijl,
die niet losraakt van de geliefde grond?
Het superieure Van der Werff, een graaf
(Bentsdorff) in zijn schaduw? Vredenhof?
Bunker? Of toch de vele eetgelegenheden
met familiemalen tot en met exquise hap?
Noderstraun, ontevreden liggend aan
die banale Badweg? Het gemeentehuis,
vernieuwd, al blijft dat dichtbij vernieling,
volgens notoire mopperaars. Zo werkt het
niét, ook kenschetsers houden de tekst
op het bordje bij de haven in de gaten:
“Pas op, drijfzandx85!”

Resize of Schier  11 28082010 
De voetbalclub 'De Monnik', 5e klas zaterdagvoetbal KNVB, heeft een accomodatie om je vingers bij af te likken. Helaas heb ik ze deze keer niet zien spelen, ook niet de (verloren) wedstrijd tegen FC Grootegast, vergist in aanvangstijd. Wellicht kan er bij het 'aantrekken' van kandidaat-Schiermonnikogers rekening worden gehouden met voetbalinteresse en -vaardigheid….

Resize of Schier 59 28082010 
De befaamde camping 'Seedune', tussen dorp, bos en duingebied. Een unieke plek om te vertoeven, maar ja, je moet wel enigszins Hollands-weerbestendig zijn…

Resize of Schier 16 30082010 
Een schitterend kleinood tussen de Schiere winkels, dit peperhuisje, waar lekker werkelijk overheerlijk is… Middenin de Middenstreek, zie het niet over het hoofd….

Resize of Schier 28 30082010 
De onherkenbaar verbouwde boerderij bij bungalowpark 'De Monnik', een eldorado voor ponyliefhebbers, vooral de kinderen krijgen hier volop rijkansen!

Resize of Schier 58 30082010 
De immense bunker aan de Reddingsweg, symbool van een onprettige periode (zie ook het boek "Schiermonnikoog 1940-1945 De oorlog in beeld"). Nee, met onprettig bedoel ik niet de valkans van avontuurlijke prinsjes, de aangebrachte hekken spreken…… Uniek uitzicht naar noord en zuid, oost en west…

Resize of Schier 69 30082010 
Natuurlijk, 'De Berkenplas' moet niet worden vergeten, bij mooi weer een extra gelegenheid voor genieters! Wordt het weer slechter, kan er aangenaam worden geschuild. Alhoewel, kom niet op maandag, want dan sta je voor een gesloten deur….

Resize of Schier 36 31082010 
Het indrukwekkende gebouw van Hotel Van der Werff, still going strong, net als eigenaar Fischer. (Hoe lang ligt zijn Groninger verleden al achter hem?) Aan de westkant uitgebreid, opgeknapt, ontsteigerd inmiddels. Van der Werff, niet weg te denken uit het dorpscentrum…

Resize of Schier 33 01092010 
Jeugdcentrum 'Kittiwake' aan de Badweg, vertrouwde gevel, al weet ik als vakantieganger niet precies wat er achter schuil gaat. Ook wat dit betreft mis ik de aloude "Dorpsbode". Internet? Website? Ongetwijfeld een uitkomst, maar toch…

Resize of Schier 32 01092010 
Ooit zat hier de slager en de kruidenier, haalden we de sleutel van de gehuurde bungalow of stonden de boodschappen al achter de gastvrij geopende deur…. Nu huur je hier tegen een concurrerende prijs een goede fiets, en kun je verrassende cadeautjes kopen, of een broodje halen. The times they are always a'changin'…..

Resize of Schier 36 03092010 
Met een goed gevulde portemonnee kun je op Schier aardig uit de voeten, zoals hier. Zelfs peper- en zoutstelletjes in de vorm van water- en/of vuurtoren, méé naar Rottevalle, Raamsdonkveer of Rockhampton…

Resize of Schier 39 03092010 
In de schaduw van Hotel van der Werff het uitgebreide, sjieke (?) Graaf Bentsdorff, eveneens met eigen busvervoer naar en van de aankomstpier. Hier een huwelijk op Schier, waarbij het gelukkige paar per fietskar (d.w.z. de bruidegom karrend en de bruid natuurlijk zittend) bij de receptie arriveerde. Een drukte van belang, zonnige weersomstandigheden, een (h)echtverbintenis met een 'vliegende' start…

Resize of Schier 42 03092010 
Ja, je kunt wel om Schut heen, dat moét verkeerstechnisch gesproken, maar voor de rest (supermarktwaren en zo) kun je beter even naar binnen gaan. Pas op, uitkijken in de (soms) overbevolkte gangetjes waar hele familie zich beraden op de aankoop van zuivelprodukten en vleeswaren. De supermarkt, de enige, de echte, de overgeblevene…. Je kunt er werkelijk alles krijgen! (Nou ja, krijgen… Kópen!)

Resize of Schier 18 04092010 
De vuurtoren met zijn opvallende kleur, niet over het hoofd te zien, het wissellicht komt van boven. Een imposante reus, vooral als je aan zijn voet staat met je camera, nederigheid belijdend, en nekpijn…

Resize of Schier 19 04092010 
En vlakbij de toren de bijbehorende behuizingen, zonovergoten! Een plaatje!

Resize of Schier 14 04092010 
Schiermonnikoog, het mooiste plekje van Nederland. Jaren geleden een succesvol NCRV-programma met de hoofdprijs voor Schier. Het gewonnen geldbedrag werd besteed aan de vogelkijkhut bij de Westerplas, een goede bestemming (lijkt mij…) Verborgen voor al te veel toeristisch geweld en (gelukkig) niet schreeuwend aangegeven, aan de zuidkant van dit unieke water. We maakten tegen de avond de aalscholvershow mee, pure natuur!

Resize of Schier 24 04092010 
De avond valt, ook op het strand aan het eind van de Badweg. Enkele late vliegeraars en kitesurfers kunnen maar niet genoeg krijgen van hun avontuurlijke bezigheid. O Schiermonnikoog, blijf jezelf, en laat de massa maar elders verblijven…

xa9foto's: jan blaauw, augustus/september 2010

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.