Schiermonnikoog revisited 9

Schier is een eiland met streken:
Lange-, Midden-, Noorder-x85.
En bij de Lange- kun je om de Noord.
Er zijn ook wegen en paden, enz.
Het wegennet kent niet veel gebreken,
het onderhoud hoort zo te zien
niet tot de knelpunten, al weet je
het door het haast magische woord
– crisis -  maar nooitx85..

Resize of Schier 61 28082010 
Een van de schelpenpaden waaraan Schiermonnikoog zo rijk is, waarop je vooral buiten de zomervakantieweken zo heerlijk rustig kunt wandelen of fietsen en ook oog kunt hebben voor je directe omgeving. Een voormalige vuurtoren bijvoorbeeld, nu al jarenlang van belang voor de waterleiding. De geschiedenis daarvan? Neem maar een kijkje in het Bezoekerscentrum!

Resize of Schier 04 30082010 
Karakteristiek deel van de Langestreek (als ik het fout heb, krijg ik het wel te horen…) Het dorp is rijk aan deze sfeerbeelden die vroegere tijden in herinneringen brengen, maar desondanks bij de tijd blijven…

Resize of Schier 07 30082010 
Nog zo'n sfeervolle plaat met gevels die van heel vroeger kunnen verhalen, jammer dat wij ze vaak niet verstaan……

Resize of Schier 11 30082010 
Als je zelf te gast bent 'om de Noord', kun je het niet maken daarvan geen beelden te laten zien…. Wat een belangrijke toevoeging is dit voor Schiermonnikoog geworden in de loop der jaren, vooral economisch….

Resize of Schier 15 30082010 
Dit moet dan de Middenstreek zijn, als ik het wel heb… Ooit hebben we daar ook al eens ergens verblijf gehouden, maar welk huisje was dat nou ook al weer…..

Resize of Schier 29 30082010 
Aan de oostkant aan de rand van het dorp, schuin tegenover Rijsbergen, heb je nieuwere woningen die qua uitstraling hetzelfde effect nastreven als de oude gevels elders. Allemaal voor nieuwe, vaste inwoners of zit hier ook toeristische accomodatie tussen?

Resize of Schier 05 31082010 
Het smalste schelpenpad voor solofietsers en wandelaars met niet al te brede voeten ligt ten westen van het dorp aan de oostkant van de Westerplas, uniek fourageer- en verblijfgebied voor vogels. We hebben opnieuw onze ogen uitgekeken, zelfs zonder verrekijker….

Resize of Schier 05 01092010 
En bij de schelpenpaden horen de bruggetjes over het water, op het oostelijk deel van het eiland. Deze overbruggingen zijn nadrukkelijk verbeterd, breder geworden, voorzien van leuningen. In de jaren tachtig ging mijn moeder nog eens mee naar Schier, ze wilde ook fietsen, normaal al een riskante bezigheid…. Bij de bruggetjes stonden toen nog bordjes "Afstappen", als ik het me goed herinner. Moeder zaliger begon al ver van te voren met haar "O, o, o, ooooohhhhhh…" en schudde en wiebelde, maar slaagde er altijd in aan de overkant te komen. (Voor de goede orde: mijn moeder overleed in 2002, ze werd 96).

Resize of Schier 22 01092010 
Na kilometers (ja, toch wel…) fietsen is het goed thuis komen, hier op weg naar 'De Dialoog', Langestraat om de Noord, the place to be. (Voor ons inderdaad echt een tijdelijk thuis!)

xa9foto's: jan blaauw, augustus/september 2010

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.