Onderduiken, in Ede….. Uit: "Mazzel" – A. A. de Vries

Citaat:
Het enige goede dat de moffen ooit gedaan hadden, behalve het afschaffen van het belastingplaatje voor fietsen, was het instellen van de dubbele zomertijd. Een uur extra, waardoor het tot elf uur licht bleef en we iedere avond tot laat in het prieel lindethee en limonade konden drinken, terwijl meneer me attent maakte op het gezang van de verschillende soorten vogels en mevrouw me passages voorlas uit mooie boeken. Het was de absolute topper uit mijn onderduiktijd.
Totdat mijn vader een meer permanent adres voor me had gevonden. In Ede, bij een fijn-gereformeerde leraar en zijn gezin. Ze waren Friezen, 'heit' en 'mem', en ongetwijfeld helden, die hun leven voor me op het spel zetten. Niettemin had ik vanaf het begin een hekel aan ze. Ik had nog nooit zulke religieuze fanatiekelingen meegemaakt. Voor en na elke maaltijd moest ik het Onze Vader meebidden. Niet alleen bij hen thuis, maar ook in een propvolle trein, waarin heit me een keer meenam naar IJlst en waarin hij halverwege de meegenomen boterhammen uitpakte. Ik schaamde me dood voor de medereizigers. Iedere zondag moest ik twee maal met ze mee naar de kerk om naar eindeloze, vervelende preken te luisteren, waarna we thuis bij het huisorgel gezamenlijk psalmen galmden.
De reden waarom ze me lieten onderduiken en hun leven riskeerden was niet mensenliefde, zoals ze zichzelf voorhielden, maar was dat ze verwachtten dat het zou bijdragen hen van een plaatsje in de hemel te verzekeren. Zoals heit het eens fijntjes uitdrukte, waren de joden zijn vijanden, maar de bijbel gebood hem zijn vijanden lief te hebben. Mij zag hij als een heiden, een soort Arabisch schoffie uit de kasba.
'Jongen, word toch westerling!' voegde hij mij eens toe."

Uit: "Mazzel" – A.A.DE VRIES – blz.47/48 – Uitgeverij Sua 1991 – ISBN 90 6222 206 4

Resize of Mazzel

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.