Herdenken… "Hotel Moledeth" – Miriam Dubi

Citaat:
'Vroeger als kind nam ik mij voor tijdens de dienst op Grote Verzoendag zes miljoen joden te herdenken. Gefixeerd staarde ik naar de rijen lege banken in de synagoge, door de jaren heen verkleurd, en dan ineens zag ik hen. De mensen van de foto's die eens de Amsterdamse jodenbuurt bevolkt hadden, altijd in zwart-wit, nooit in kleur.
Ze stonden als op de foto's in boeken en bezetten elke plaats in de bijna lege synagoge. Ze bewogen niet. Ze prevelden de gebeden niet mee met de voorzanger. Dat moest ik doen voor hen allemaal. Bij het kaddiesjgebed sprong ik op. Ik wist dat alle ogen op mij gericht waren en dan herhaalde ik met tranen in mijn ogen het gebed woord voor woord. Voor hen. Zes miljoen? Nee, mijn voorstellingsvermogen reikte niet verder dan het vullen van die lege plaatsen in de synagoge.'

Uit: "Hotel Moledeth"- MIRIAM DUBI – blz.90 – 1987 – Bosch & Keuning – ISBN 9024645913

Resize of Hotel Moledeth

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.