Schoolreizen naar Schiphol (1)

Al eerder heb ik verteld over de meerdaagse schoolreizen die we in de vijftiger jaren maakten met een Deiman-bus (?). "We", daarmee bedoel ik de gecombineerde klassen 5 en 6 van de O.L.S. in Midwolda onder strikte leiding van hoofdmeester Zonderman. Het ene jaar werd er koers gezet naar de noordelijke helft van de Randstad, het daaropvolgende jaar was Arnhem het centrum van diverse activiteiten. Bekostiging vanuit de goedgevulde oudpapierkas, er hoefde NIETS te worden bijbetaald! (Kom daar nu nog maar eens om…) De reis naar het westen betekende logies in de jeugdherbergen van Broek in Waterland en Schoorl. Als bezienswaardigheden (een hele rij!) golden Schokland, het Muiderslot, het Rijksmuseum, de sluizen bij IJmuiden, de kaasmarkt te Alkmaar…… Oók SCHIPHOL werd met een bezoek vereerd. (Laten we wel wezen: het waren de jaren vijftig, niet gewend aan televisie, computer, glossy’s, GSM’s…..) Van die reis heb ik de schoolreisschriften (I, II en III…) nog steeds bewaard. Zelf geschreven verslagen met wetenswaardigheden en divers illustratiemateriaal, zelf bij elkaar gescharreld….
Wat ik toen in juni 1956 in mijn schrift schreef?
Schoolreisschiphol04m "Toen we een eindje van het Muiderslot af waren, kregen we nog bijna een botsing. Een wagen stond op de weg. We konden er ternauwernood langs. Als we een botsing gehad hadden, dan was het onze eigen schuld geweest. We mochten daar niet in rijden. Onderweg naar Schiphol hebben we niet veel meer beleefd. Toen we te Schiphol aankwamen, zag ik direct al een vliegtuig, hoog in de lucht. Er was een groot plein waar we de bus stalden.
Toen we uit de bus stapten, hoorden we het geronk van de vliegtuigen. We liepen een eindje, en daar kwam een fotostalletje in zicht. We mochten direct geen foto’s kopen. We kwamen toen bij een plat huis. Daar moest meester in. Hij kon de deur eerst niet open krijgen. Daarna marcheerden we naar het vliegtuighangar. We kwamen ook voorbij het standbeeld van dr. Plesman. Daar kregen we een gids. Voor een Douglas zijn we gefotografeerd. In het vliegtuighangar stond ook een heel klein vliegtuig. Het was een Auster. Toen zijn we naar het landingsterrein gegaan. Er steeg ook net een vliegtuig op. Het was een Dakota. Die bergt 15000 liter benzine. Een Super Constellation 30.000. Er was ook een vliegtuig uit Engeland. Toen we verder liepen, kwamen we bij een hokje waar met een toestel verbinding was gemaakt met een vliegtuig. Er was ook een windzak. Daar kunnen ze de stand van de wind mee zien. Er zijn een heleboel banen voor het opstijgen. Even later kwam er een vliegtuig in zicht. Hij wou dalen.
Resize_of_schoolreisschiphol01m Het was één uit Tokio. Er kwam direct een man aan die op een bepaald stuk staan bleef. Hij hief een bord omhoog. Daar moest het vliegtuig stoppen. Er kwam ook direct een man aanrijden met een trap. Die zette hij tegen de deur van het vliegtuig. Het duurde nog een poosje voor er mensen uit kwamen…. Er was ook een radarscherm. Ik weet niet meer op welk gebouw het stond. Er gierde ook al een straaljager boven ons hoofd. Hij landde ook nog. We waren net bij een groot vliegtuig toen een hevig gebrul ons opschrikte. Toen we omkeken, zagen we het straaljagertje stijgen. Wat was dat een gebrul! Toen we voor een vliegtuig stonden, vertelde de gids ons ook er nog wat van. Bij zo’n propeller laten ze ook alcohol bij langs lopen om bevriezing te voorkomen. Daarna bracht de gids ons naar een geverfde paal. Daar stonden de banen van Schiphol op.Resize_of_schoolreisschiphol02m  Toen ging de gids weg. Maar wij nog niet. Wij gingen op een terras zitten. Daar kon je de banen overzien. Als je achter je keek, zag je glas. En als je daar door keek, zag je uit in het vrachtgebouw van de KLM. Even later mochten we een foto kopen en toen gingen we weer naar de bus."
Resize_of_schoolreisschiphol03m

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.