HENDRIK RENKEMA, oud-wielrenner/ Noordhorner. Wie heeft foto's en/of nadere informatie?

Noordhorn heeft in de eerste helft van de 20ste eeuw getalenteerde wielrenners gehad. Joh.Lodewegen (later o.a. badmeester in Drenthe en in Oldehove) was een begrip in het Noorden, net als de ‘Raceclub Noordhorn’ die vele prijzen binnenhaalde. Een nog groter talent moet Hendrik Renkema zijn geweest, vooral ook op de wielerbaan. Over hem kwam er per mail een vraag van William van Peer uit het Brabantse Sint Willibrord, voor wielerliefhebbers nog steeds een plaats met een magische klank! William is een fervente wielersportfan, niet verwonderlijk als kleinzoon van de fameuze Wim van Est die net als zijn tijdgenoten Wout Wagtmans en Gerrit Voorting presteerde in de Tour de France van de jaren vijftig. (In die tijd ontstond ook mijn liefde voor het wielrennen, ik kon in mijn eentje bij de grote tafel in de achterkamer alternatieve Tour de Frances organiseren…). William van Peer verzamelt foto’s/reproducties (met of zonder handtekening) van beroepswielrenners. Dat niet alleen, ook: bidprentjes afkomstig van de uitvaartplechtigheden van beroepswielrenners en andere wielermemorabilia. Wat is de vraag van William van Peer?  Hij is op zoek naar een foto van Hendrik Renkema, oud-wielrenner en oud-inwoner van Noordhorn. (Hij heeft buiten Noordhorn gewoond in het huis nabij de boerderij van Smid aan de weg naar Niezijl). In de jaren ’30 was Hendrik Renkema(samen met zijn koppelgenoot Jan Bisschop uit Groningen) een van de smaakmakers op met name de wielerbaan in Leeuwarden. Beide renners reden voor het West-Brabantse fietsenmerk "De Mol" uit Ossendrecht. Voor dat merk reden ook grote Nederlandse beroepsrenners als Cesar Bogaert, Marinus Valentijn en Thijs van Oers. Dat zegt heel veel over de kwaliteit van Hendrik Renkema als wielrenner!
Wie kan William van Peer helpen aan een foto van Hendrik Renkema? (Of een bidprentje, of iets anders kenmerkend voor de oud-wielrenner)? Reacties graag naar jan_b@hetnet.nl, dan kan ik op mijn beurt wellicht William van Peer weer van dienst zijn. Bij voorbaat dank!
Resize_of_wielerkampioenen19331934t
Het team van de Raceclub Noordhorn dat in de jaren ’33 en ’34 kampioen van het Noorden werd. Van links naar rechts: Ed van Dijk, Joh.Lodewegen, Fr.Blink en H.Wilkens.

Dit bericht werd geplaatst in Sport. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.