Nederland Schaatsland? Of……….?????

Sven_kramer "Nederland Schaatsland", je hoort het herhaaldelijk en ook nog eens in vele talen… Zeker nu Sven Kramer zijn favorietenrol op de 5 kilometer wáármaakte! En dan is diezelfde Sven ook nog eens een uitermate sympathieke sportman, naar wie niet minder dan 4,7 miljoen kijkers hebben gekeken tijdens zijn jacht naar Olympisch goud! (Wat zal die energieleverancier in zijn nopjes zijn met zo’n geweldige anchor-man…) Toch irriteert mij die volkomen uit zijn evenwicht geraakte aandacht voor deze Olympische Winterspelen. Kijkdwang… (Kijken, anders hoor je d’r niet bij!!!) Dan denk ik liever terug aan het recente Nederlandse kampioenschap marathonschaatsen op natuurijs, een heroxefsche strijd op het Zuidlaardermeer.
BekkeringDanielle Bekkering wint op de Weissensee

Dat was pas sport waar je "U" tegen zegt met veel waardering voor de rijders en de organisatie! Klasse! Natuurlijk ben ik bij de dames bevooroordeeld als het gaat om favorieten aan te wijzen. Daniëlle Bekkering blijft voor mij een fenomenale sportvrouw (Als je aan de oostrand van Noordhorn het veld in kijkt, zie je de Bekkeringboerderij (bijna) liggen…) die zowel op de fiets als op de schaatsen tot aansprekende prestaties komt. En nog een ruime mate van realiteitszin heeft ook… Op het genoemde NK werd ze nummer 3, zaterdag nummer 1 in Zweden, prachtig! En bij de mánnen kun je zo een tiental geweldenaren op het podium zetten, die elkaar regelmatig in een rechtstreeks duel proberen af te troeven. Dat zegt mij meer dan dat ‘rare rondjesrijden’ (linksom, het enige dat in Nederland en elders nog altijd met verve linksom gebeurt….) van één tegen één (en daarna zeggen dat die ene het van allemaal heeft gewonnen…). De manier waarop de NOS zich uitsluitend concentreert op de OS (commercie?) en zich op een kinderachtige manier ontdeed van een happening als het NK Marathonschaatsen, is eigenlijk beschamend, onsportief. Bovendien vraag je je af of het schaatsen als breedtesport wel de aandacht krijgt die het verdient. MIjn woonplaats Noordhorn kan natuurlijk een negatieve uitzondering zijn, maar ik zie hier veel te weinig schaatsanimo.
Resize_of_ijsbaan_1_11022010
De ijsbaan aan de Noorderweg in Noordhorn, vaak een verlaten oord…

Een plaatselijke ijsbaan met goed ijs doet het al een week lang met minimale interesse, op de sloten en grachten is geen noemenswaardig schaatsvertier voor beginners (en het ligt niet steeds aan de sneeuw….) Schaatsen doen we met een oranje shawl om en muts op voor de TV, pinda’s onder handbereik…. Juichen voor Sven, hij verdient het dubbel en dwars! Maar we moeten wel oppassen dat hij straks niet de geschiedenis in gaat als "Sven de Laatste"…..

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.