GZVW duikt in het zwemverleden van Winschoten

Gzvw_winschoten_voorplat Eigenlijk (schande!) was ik het al haast vergeten: het JUBILEUMBOEK van GZVW! De zwemvereniging die dit jaar een halve eeuw bestaat, een felicitatie waard! (Ik heb daar eerdere blogs aan gewijd). De feestelijke rexc3xbcnie in september heb ik gemist, maar het prachtige jubileumboek viel deze week met een indrukwekkende plof op de deurmat: "Duik in het zwemverleden van Winschoten" (in het kader van 50 jaar GZVW 1959-2009).
En dan ga je bladeren, en gaan je gedachten xc3xb3xc3xb3k weer 50 jaar terug in de tijd. Toen was ik 14 (!) en begon gewend te raken aan het zomers verblijf in het zwembad van Scheemda. Iets ervan is terug te vinden in het jublieumboek (met dank aan de samenstellers), evenals twee fotootjes die ik in die jaren maakte met mijn eerste toestel, een Agfa Click! Een inwoner van Scheemda ben ik nooit geweest (die ‘eer’ komt Midwolda toe…), maar ik heb er wel flink wat jaren ‘rondgehangen’. Niet alleen de vier MULO-jaren (1957-1961), ook daarna, al zat ik toen inmiddels op de Rijkskweekschool in Winschoten. Als lagere-schoolkind kwam ik niet zo vaak in het bad. Mijn ouders hadden het zomers veel te druk met het verwerken van de tuinproducten en als we al eens een uitje maakten (zondags, als MOVV niet thuis speelde), dan ging het meestal op de fiets naar Drieborg of Nieuw-Statenzijl, ook wel eens naar de speeltuin (De Garst) in Winschoten. In het zwembad te Scheemda kwam ik wel met een zekere regelmaat door het schoolzwemmen, als het water tenminste 15 graden was. Op de fiets ‘in de groep’ met meester Zonderman, gezellig vond ik het niet en aan het (leren) zwemmen had ik een broertje dood… Die hengel van badmeester De Vries, een martelwerktuig. Zwemmen heb ik zelf geleerd op de ULO, toen gymleerkracht Smit (‘James Kastie") doorkreeg dat hij mij beter mijn eigen gang kon laten gaan in plaats van dwang toe te passen. Ik vroeg uiteindelijk zelf om de (toxc3xa9n…) moderne kussentjes voor armen en middel en warempel, ‘op een zeker moment’ zwxc3xb3m ik! Eureka!!! Badmeester De Vries had me, zonder dat ik het door had, toch al die weken in de gaten gehouden en ik mocht van hem ‘proefzwemmen’ in het diepe. Geslaagd! Wat een overwinning!
Resize_of_zwembadscheemdaplm1960
Zoiets stimuleert, dokter Kamps kwam op het juiste moment met zijn zwemclubbevorderende acties. Zijn ‘geen-woorden-maar-daden"-instelling sloeg aan bij de groep en dat leidde tot extra activiteiten, ook in het Scheemder bad. Trainingen, trainingsmateriaal maken, oefenen op eigen gelegenheid, polodoeltje plaatsen en doelwerpen…
Nee, een gewaardeerd lid van de zwemclub (GZVW, de nieuwe fusieclub; dokter Kamps was een van de initiatoren en jarenlang kaderlid) ben ik niet geworden, een zwemmer was ik nu eenmaal niet echt…. Mijn hele ziel en zaligheid legde ik in het voetballen, dat was mijn sport (tot de hernia roet in het eten gooide…) Neemt niet weg dat ik nog steeds graag terugdenk aan die zwembadtijd (jaarlijks van mei tot september): de sportieve activiteiten, maar vooral ook het ‘rondhangen’, de sociale contacten, de verliefdheden, het plagen, het helpen met schoonmaken aan het eind van een zwemdag, het luisteren naar de radio tijdens de Tour de France, etc. Iets daarvan staat nu geboekstaafd in het GZVW-jubileumboek. Dameszwempologzvw1965 Een schitterend lees- en kijkboek, een sfeeroproepend boek, een sportief geschiedenisboek. GZVW, nogmaals gelukgewenst!"

"Duik in het zwemverleden van Winschoten"
Auteur: BEN SMIT
Uitgave: Gecombineerde Zwemvereniging Winschoten
Ontwerp omslag: Henk van der Heide
ISBN: 90 81488013

Dit bericht werd geplaatst in Sport. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.