De invloed van sprookjes van Grimm….

Citaat:
Resize_of_eenhandvolgeluk (:)
"Als ik geen hond kreeg, dan wilde ik een groene kikker in een glazen pot. Waarom een kikker, vroeg mijn moeder, waarom niet een kanarie of een schildpad?
Omdat er op kanaries en schildpadden geen kronen groeien, daarom. Op kikkers groeien alleen kronen als het betoverde prinsen zijn.
Dat was de invloed van de sprookjes van Grimm die mijn moeder destijds al als lectuur voor haar dochtertje afwees, omdat ze zo wreed waren. Ze kocht voor mij buitengewoon smaakvolle, kunstzinnig gexc3xafllustreerde kinderboeken die pedagogisch verantwoord waren. Ik bladerde ze uit beleefdheid door en legde ze opzij. Wat moest ik met die onnozele rommel? Zodra mijn moeder het huis verlaten had – ze was goddank erg vaak weg – moest Alma het sprookjesboek van Grimm met zijn ezelsoren en zijn vetvlekken te voorschijn halen. En dan las ze met de kapotte nagel van haar wijsvinger de regel aanwijzend, met een monotone, over moeilijke woorden struikelende stem de ‘Kikkerkoning’, ‘Assepoester’ en de ‘Ganzenhoedster’ voor. Ook las ze het sprookje voor van het afgehakte paardehoofd dat spreken kon. Het liefst hoorden wij het sprookje van de gouden sterren die van de hemel vielen in het hemd dat een arm kind ophield. ‘Stel je eens voor, meisje, zoveel geld als er sterren aan de hemel staan!’
Geld zei mij destijds helemaal niets. Desondanks stond ik met Alma op heldere avonden op het balkon, wij hielden onze schorten op, maar er bewoog niets aan de hemel. De sterren waren op de een of andere manier vastgeplakt. En mijn kikker kreeg ook geen kroon."
(:)

Uit: "Een handvol geluk" – BARBARA NOACK – Prisma Pocket 2248 – Het Spectrum, 1985 – blz.15

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.