Grou, een weerzien (8, slot)

Waar waren we gebleven? Bij de kortstondige romance met Els uit Waddinxveen in het eerste Grouster jaar. Ik zie me nog hardlopend haar (en haar vriendin) uitgeleide doen. Zij trokken verder, per fiets. Ik sjokte terug…. (We correspondeerden, ik ben nog eens in Waddinxveen geweest, maar later verwaterde de verliefdheid, Els zag het toch niet zo zitten in ‘Kreeften’….)
Grou_106_ophaalbrugkees_20102009 Ook dixc3xa9 Grouster momenten spelen door mijn hoofd als ik met oud-JHvader Kees de Weerd terugwandel richting de Gedempte Haven. We passeren de oude prachtig opgeknapte Vermaning, de doopsgezinde ‘kerk’, ook keurig voorzien van een ANWB-informatiepaneel! Op de aloude Gedempte Haven besluiten we nog even een kijkje te nemen in de oude jeugdherberg, waarin nu verschillende winkels/winkeltjes zijn ondergebracht. Zoals een prachtige juwelierszaak met een vriendelijke verkoper, die het ‘natuurlijk’ goed vindt dat wij naar de ‘oude schouw’ komen kijken. De oude schouw, fraai gexc3xafntegreerd in de smaakvolle juweliersomgeving, roept herinneringen op aan de Paas- en Pinkstervakantieweken in 1965. Iets oudere cursisten, geen stampvolle "Oer ’t Hout", gezelligheid die vaak in het hoogseizoen van een ander gehalte was. Muziek bij de kachel, gitaar erbij, liedjes zingend, dollend, gedichten voordragend. Annemarie uit Amstelveen, Hetty  uit Nunspeet, vergeef me, vergxc3xa9ten de namen van de anderen…. Ook andere muziek via de geluidsinstallatie, aandacht voor oudjes als "O baby mine" van The Four Knights… In die tijd maakte ik ‘experimentele poxc3xabzie’, folio’s vol, onbegrijpelijk…..
Na een bedankje voor de sympathieke ondernemer lopen we om het gebouw, naar de achterkant. Wat een veranderingen! De aangebouwde slaapzalen ken ik niet uit eigen ‘ervaring’. In ‘mijn tijd’ was die ruimte open, een volleybalveldje, een gezellige hangplek, als het weer het toeliet. Links achteraan heeft een keet gestaan, waarin ook cursisten werden ondergebracht. Je liep langs het fietsenhok, waaruit op typische zomeravonden met moeite de verliefde stelletjes waren te bewegen terug te keren naar de binnenaccomodatie. Bedtijd, afzonderlijk….. En dxc3¡xc3¡r heeft ons honk gestaan, een houten bijgebouwtje met slaapgelegenheid voor twee assistenten, Sam en ik, in ’65 en ’66. Het werd "Zwoslodera" gedoopt, officieel, met pseudo rode wijn erbij, proost! (Toxc3xa9n las en herlas ik de Zwarte Beertjes van Havank met ‘De Schaduw’ en hoofdinspecteur Bruno Silvxc3xa8re….) Zwoegers en slovers der aarde….grotesk!
Langs de voorkant terug, niet meer bepleisterd. Kijk, dxc3¡xc3¡r was het vroegere kantoortje, bij de voordeur. Met in mijn geheugen steeds het beeld van moeder Mieke de Weerd die daar imposant de scepter zwaaide… Vriendelijk, edoch zeer beslist… Terug naar de woning waar we ons versterken met een heerlijke kop thee. Daar herinner ik me ook de binnendoorverbinding, de gang naar de jeugdherberg; een deel van de voormalige slaapzaal is nu bij het huis aangetrokken, functioneel. En komt Els Poort ter sprake, die jarenlang een belangrijke rol speelde in het huisgezin van de De Weerds. Vader Kees de Weerd brengt me met de auto naar het station, maar eerst doen we uitgebreid aan sightseeing in de ruime nieuwbouw van Grou. Jeetje, is me dat even uitgebreid, zeg! (Maar het oude, herkenbare Grou rond het centrum en aan de waterkant is me toch liever….)
Het weerzien met Grou, na meer dan veertig jaar, is me prima bevallen. Het zien van en bijpraten met Kees en Mieke de Weerd, beiden naar omstandigheden in goeden doen, levenslustige 81’ers, een superpositieve ervaring. Met de trein is het eigenlijk ook een aantrekkelijke verbinding, tussen Zuidhorn en Grou. Bewustzijn verhelderd, Grou bedankt voor het ‘WOLKOM’, Kees en Mieke voor de hartelijkheid, de tijd, de verzorging, ik kom vast nog eens terug! (Onder voorbehoud van….)
Resize_of_grou_113_vermaning_201020
Grou – de oude VERMANING, met het informatiepaneel op de gevel. Prachtige renovatie!

Resize_of_grou_31_20102009
Grou – de oude, niet meer bepleisterde Oer ’t Hout, anno 2009 met een aantrekkelijke winkelbestemming. Achterom, en even naar binnen, naar de oude schouw….

Resize_of_grou_117_haard_in_winkel_
Grou – In de nieuwe bestemming (juwelierszaak) is de oude schouw bewaard gebleven, klasse!

Resize_of_grou_118_haard_in_winkel_
Grou – nog even dichterbij kijken, in het geheugen prenten, en op de kiek…. De oude schouw, heimwee naar de jaren zestig!

Resize_of_grou_120_vh_ingang_jh_201
Grou – Hier was destijds de hoofdingang van de jeugdherberg met rechts het kantoortje, het domein van moeder Mieke de Weerd, zwaaiend met de corveelijsten of de menu’s. Jan, in de keuken staat een bord met je puddingvel…..

Resize_of_grou_114_gedhavenkees_201
Grou – het andere deel van de Ged.Haven met het woonhuis van Kees en Mieke de Weerd. Oude tijden herleefden…. Bedankt!

xc2xa9foto’s: jan blaauw, 20 oktober 2009

Dit bericht werd geplaatst in Vakantie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Grou, een weerzien (8, slot)

  1. Geke zegt:

    Jan, mooi, de verhalen en vooral de foto’s van Grou! Moeder Jeugdherberg herken ik nog, soms komt ze nog wel eens boven, in een verhaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.