Grou, een weerzien (7)

Grou_98_theehuis_aan_water_20102009 Watersportbedrijf ‘ANJA’, inclusief het THEEHUIS, het domein van Jack Tempel. Jeugdherbergvader Kees de Weerd heeft hem goed leren kennen, met al zijn sterke kanten en zijn nukken en grillen. Betekende ‘ANJA’ niet…??? Ja, de samenvoeging van Annie en Jack Tempel, de eigenaren/bedrijfsleiders. Ook de leidinggevenden van de instructeurs, in die jaren eigenlijk uitsluitend gerecruteerd uit ‘het aanbod’ van mannelijke, ervaren zeilers. De naam van Boele de Haan schiet me te binnen, en Peet Zijlstra, Piet Koopman, Anco hoe heette die ook maar weer? Rintsje Bouma, zoon van de bakker… Henk de Vries…. Er zijn er velen geweest, in die jaren etend aan de eerste tafel vanaf de ingang gerekend. Niet de meest rustige plek, en na de warme maaltijd ook niet de schoonste…. (Of er echt doppertjes aan het plafond zaten????)
Toen werd er uitsluitend gezeild in BM’ers, 16kwadraten…. Nu zie je andere boten aan de steigers en wordt er ook gekanood.
Samen met Kees de Weerd loop ik de nieuwe wandelpier af en nemen nog een stukje van de oude rondleiding mee. Langs o.a. het huis waarop het straatnaambordje van "Troelstrawei" is bevestigd. Daar hoorde destijds ook een verhaal bij. Een toenmalige bewoner was het er bepaald niet mee eens dat de straat naar Troelstra werd genoemd, hij bevestigde destijds een opvallend bord met de oude straatnaam aan de gevel….
We komen ook langs de ingang van het park waar ik tijdens mijn eerste jaar een heuse romance beleefde met Els uit Waddinxveen. O, o, wat was ik verliefd…. En wat was ik in- en inverdrietig toen ze na een week vertrok, voor mij een grammofoonplaatje achterlatend: "Mr. Tambourine Man" van The Byrds… De eerste avonden vaak even naar de plaatselijke cafetaria, treurig kijkend bij de jukebox waaruit bij gebrek aan beter Roy Orbison zijn hits ten gehore bracht. Instructeur Eeltsje voelde mee, beurde me op, want…. (Tja, hij was uitermate populair bij het vrouwvolk, ze hingen bij wijze van spreken aan zijn broekspijpen…)
Resize_of_grou_94_theehuis_anja_201
Grou – ANJA, toenmalige watersportpartner van JH ‘Oer ’t Hout’

Resize_of_grou_97_steigerbotenkees_
Grou – Ex-JHvader Kees de Weerd bij de steiger waaraan boten liggen afgemeerd van JH-zeilschool ‘Oer ’t Hout’, kunststofboten. De houten exemplaren zijn al uit het water getild.

Resize_of_grou_102_berend_mink_2010
Grou – een bekende naam op de boot: BEREND MINK, Grouster skxfbtsjeschipper. In de zestiger jaren bekleedde de legendarische Ulbe Zwaga die functie…

Resize_of_grou_107_troelstrawei_201
Grou – De Troelstrawei. Op de voorgrond het huis waaraan in de sixties de rebelse straatnaam was bevestigd.

Resize_of_grou_110_parkingang_20102
Grou – Ingang van het park, romantische plek voor verliefden zoals blonde Els en ik…

xa9foto’s: jan blaauw, 20 10 2009

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.