Grou, een weerzien (4)

Grou_35_20102009 Aangebeld dus, gelukkig! Ondanks de ‘ongelukkige’ tijd, zo tegen twaalven… Het duurt even, dan gaat de voordeur open, moeder Mieke de Weerd, met rollator en vragende ogen: "Wat komt u…?" Ik zeg, niet helemaal stamelvrij, dat ik kom informeren hoe het met "ze" gaat. "Wacht, ik zal even mijn bril opzetten.." Dan komt er een herkennende blik: "Jan Blaauw!" Tja, meer dan 40 jaar geleden (met slechts een enkel kort intermezzo…) In de huiskamer vader Kees de Weerd, die meteen de naam JB laat vallen. Beiden zijn geboren in ’28, nu dus 81 jaar oud!Grou_44_keesmieke_20102009  Van beide kanten stellen we het weerzien op prijs, koffie erbij, zelfs ‘sxc3xbbkerbolle’ (die in de zestiger jaren elke week werd gebracht door bakker Van der Meulen!). Er is veel te vertellen: over de vijf kinderen, over Grou als hoofdplaats van de armlastige gemeente Boarnsterhiem, over het huidige jeugdherbergwerk met de nieuwe naam "Stay Okay", over de ontwikkeling die "Oer ’t Hout" heeft doorgemaakt, over de rexc3xbcnie van jeugdherbergouders die onlangs in Dordrecht plaatsvond, over assistenten vroeger en nu, vooral vroeger, zoals Japke, Iet, Sam, Ineke, Petra, over de zeilschool en de instructeurs, het overnachten elders, de uitbreidingen, de sfeer, enkele incidenten, de drukte tijdens de aflopende Sneekweek…. Met vader Kees ga ik het ‘oude’ Grou wandelend verkennen, het ‘nieuwe’ doen we later met de stationcar… We nemen eerst het begin van de rondwandeling van de zondagavond in de zestiger jaren, richting Pieterkerk. De bekende boog met Latijnse spreuken staat er nog, alleen ben ik de vertaling kwijt. (De ene: ‘Bedekt wat geweest is…’, maar de andere?) Nu zie ik pas de opvallende gevel van het catechisatielokaal en de indrukwekkende halfronde oostmuur van de kerk met de verschillende steensoorten. De grafstenen binnen het hek van Eeltje en Tjalling Halbertsma en de drie rode straatstenen aan de kant van het pad, waar de Halbertsma’s werkelijk liggen begraven… (succesvol vertelitem tijdens de rondwandeling…) Kees de Weerd blijkt nog steeds een enthousiaste verteller, ook al is hij geen geboren Grouster. "En daar…" (wordt vervolgd)
Resize_of_grou_38_miekedew_20102009
Grou – Moeder Mieke de Weerd, ondnks heupproblemen (lopen gaat moeilijk), goedgeluimd en vief als ex-jeugdherbergmoeder

Resize_of_grou_48_keesdew_20102009
Grou – Vader Kees de Weerd, nog steeds bijzonder bij de tijd en met voldoening terugkijkend op zijn jarenlange loopbaan als Oer ’t Hout-leidinggevende

Resize_of_grou_29_20102009
Grou – Het straatje naar de Pieterkerk met de boog met Latijnse spreuken

Resize_of_grou_51_20102009
Grou – Tja, wat betekende dat nou ook al weer?????!

Resize_of_grou_52_20102009
Grou – de gevel van het oude catechisatielokaal, keurig opgeknapt

Resize_of_grou_53_halbertsmagraven_
Grou – De grafstenen van de Halbertsma’s, beroemde Grouster zonen, veilig gelegen binnen het hekwerk

Resize_of_grou_54_3_rode_stenen_201
Grou – En daar bij de drie rode stenen tussen de gewone gele, liggen de Halbertsma’s werkelijk begraven…

Resize_of_grou_55_toren_20102009 
Grou – De afgeronde oostkant van de Pieterkerk met zijn scala aan verschillende stenen, Friese degelijkheid

xc2xa9foto’s: jan blaauw, 20-10-2009

Dit bericht werd geplaatst in Vakantie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Grou, een weerzien (4)

  1. B.Reidinga zegt:

    Opschrift Poarte Grou:
    Bedek wat is geweest
    en andere kant (v. kerk naar dorp):
    Beheers wat komen gaat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.