Grou, een weerzien (2)

De draad oppakken… Zo voelt het ook, de historische draad, onzichtbaar, maar voelbaar. Grou_7_20102009 Op het station Leeuwarden bij de overstap naar Grou/Irnsum. Als ik daar, na 9 minuten reistijd, uitstap, overheersen vage gevoelens…. Is dit het nou wel, of niet? Het oude stationsgebouw is gesloopt, verdwenen. Er is karakterloze laagbouw voor in de plaats gekomen, leegstaand nu. Het restaurant dat er hoort te zitten, heeft de biezen gepakt, de kuierlatten genomen. Aan de voorkant staat géén oude bus met Wietse achter het stuur, stompje sigaar in de mond, Fries pratend, moeilijk verstaanbaar. Ooit bracht hij me voor een gulden naar het centrum van het dorp. Nu loop ik richting het viaduct, dat evenmin een verleden heeft van meer dan veertig jaar. Er staat verderop wel een groot bord met ‘WOLKOM’, zo voelt het ook. Het verleden van de jaren zestig begint te herleven. Nu moet er verderop toch een steegje naar links komen, kon je helemaal doorlopen naar het water bij de houtfabriek van Halbertsma. Vaste halte tijdens de rondleiding op zondagavond: verfvlekken op de muur, hout drijvend in het water, brand in de fabriek, later pas een Sprinklerinstallatie (of hoe zoiets maar heet…) De steeg vind ik niet terug. Maak wel een praatje met een Grouster moeder, die me duidelijk maakt dat ik nog een eind moet doorlopen, voorbij het gemeentehuis. Haar vader heeft jarenlang gewerkt bij Halbertsma, net als vele Grousters. Ik volg haar raad op, slenter verder. Het raadhuis aan de rechterkant herken ik, al doet de naam "Boarnsterhiem" vreemd aan, toén was het Idaarderadeel…. (Later hoor ik dat de volgende herindeling al weer op komst is…) Dan komt de duidelijkste schok van herkenning. Daat staat ie: Dr. Eeltsje Halbertsma, nog steeds. Het kerkhof had ik blijkbaar helemaal ‘verdrongen’, maar de befaamdste inwoner van Grou, historisch gezien, zeker niet. Dr.Eeltsje, gelukkig, historisch houvast!
Resize_of_grou_9_20102009
Grou, viaduct – 45 jaar geleden was het hier gelijkvloers (al herinner ik me het niet…)

Resize_of_grou_13_20102009
Grou – raadhuis Boarnsterhiem – mooi? Als trouwlocatie heeft het wel iets….

Resize_of_grou_15_20102009
Grou – inham met boten in woonbuurt – vast ook nieuwer dan 45 jaar….

Resize_of_grou_17_20102009
Grou – standbeeld dr.Eeltje Halbertsma voor het park + begraafplaats – dit overbrugt die 45 jaar het duidelijkst!

WORDT VERVOLGD
xa9foto’s: jan blaauw, 20 oktober 2009

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.