Grou, een weerzien (1)

Als mens zit ik merkwaardig in elkaar, gecompliceerd. Niét begrijpen, dat komt vaak voor. Mezelf niet begrijpen óók. Waarom ik jarenlang niet met ‘open mind’ terug ben gegaan naar Grou(w) bijvoorbeeld, de plaats waar ik drie zomervakanties dienst deed als assistent in jeugdherberg "Oer ’t Hout" (Ged.Haven 26, toén). Ik heb daar toch positieve periodes doorgebracht! In meer dan 40 jaar ben ik één keer terug geweest vanwege een jubileum van Kees en Mieke de Weerd, de jeugdherbergouders. Gemengde gevoelens, al was het weerzien met bekenden uit vervlogen jaren verwarmend. Toch ’s avonds al ‘gevlucht’ naar huis, de geplande overnachting doorgestreept, meerijdend met een collega die sowieso terugging.
Grou_1_leeuwarden_20102009 Waarom ik nu wél naar Grou wilde? Voortschrijdend inzicht in vergankelijkheid, verleden tijd, geef er maar een draai aan… En toevallige omstandigheden: nog net één keuzekaartje van de NS die persé op 20 oktober moest worden gebruikt. Mijn vrouw had haar dinsdagafspraak met jongere zus, ik soleerde in gezelschap van mijn Canon richting Friesland. Bijna ging de reis de mist in… RTV Noord kwam met de melding dat het treinverkeer tussen Groningen en Leeuwarden was stilgelegd vanwege een gaslek bij Zuidhorn…. Toch maar naar het station, een meevaller, de gekozen trein reed wel! Ontspannen de "verkeerde’ kant op, bijpratend met een bekende. Rond half elf op eindstation Leeuwarden, wachten op de trein richting Grou/Irnsum. Vertrektijd: 11.04 uur. Hoewel de trein al klaar stond, schrok ik terug voor het bordje "Niet instappen", ging me vertreden, heb ook voor het station nog enkele foto’s gemaakt. Volkomen veranderde situatie vergeleken bij de jaren zestig… (In 1964, 1965 en 1966 deed ik mijn vakantiewerk in Grou en ging op een vrije dag vaak naar Ljouwert). De koude wind zorgde voor een onprettig perronverblijf, bovendien bleken de toiletten defect, terwijl de kille wind een negatieve invloed op mijn blaas had… Uiteindelijk kwam er tegen 11 uur een NS-employé opdagen die ons duidelijk maakte dat we beter in de trein konden gaan zitten. Maar dat bordje dan met ‘Niet instappen’? Hij lachte wat, haalde zijn schouders op….
(wordt vervolgd)
Resize_of_grou_2_leeuwarden_2010200
Leeuwarden – vóór het NS-station – danig veranderd in ruim 40 jaar….
Resize_of_grou_4_leeuwarden_2010200
Leeuwarden – voorkant NS-station – mooi gebouw, nostalgische gevoelens – onrustige situatie voor dit station trouwens…
Resize_of_grou_5_leeuwarden_2010200
Leeuwarden – het monument ter ere van spoormensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven lieten
Resize_of_grou_6_leeuwarden_2010200
Leeuwarden – Spoor 4, de trein richting Grou staat klaar, maar…..

xa9foto’s: jan blaauw, 20 oktober 2009

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.