'Matigheid was ooit een deugd'

Citaten uit ‘MATIGHEID WAS OOIT EEN DEUGD’, een interview van Kees de Vré met hoogleraar Louise Fresco in dagblad TROUW d.d. zaterdag 3 oktober jl.

"Langer met je kleren doen, je auto niet te snel inruilen en die platte lcd-tv kan ook wel even wachten…"
"Matigheid was een deugd, maar is een lachertje geworden…"
"Dat automatisme van elk jaar maar weer meer. Erg vreemd. In één generatie is dat automatisme erin gesleten en we doen alsof het een mensenrecht is…"
"Die gerichtheid op het ‘ik’, die houding van ‘alles moet kunnen’, dat de consument koning is, is funest voor de gemeenschap. Nederland is verworden tot een optelsom van deelbelangetjes van consumerende individuen. Wie komt er nog op voor het algemeen belang?"

"De consument moet weer burger worden, met oog voor het publieke belang…"
"Waar het mij vooral om gaat is een mentale omslag. Duurzaamheid raakt aan zo veel terreinen dat het stellen van alleen nieuwe regels niet genoeg is. Er moet ook weer een nieuwe morele leidslijn bij die zegt: Genoeg is genoeg."
Resize_of_louise_fresco

…."het gaat om de perversiteiten in het systeem zelf. Geld en status zijn allesbepalend. Dat maakt de crisis alleen maar groter."
"Het
kapitalisme heeft zijn kracht wel aangetoond, stelt ze. ‘Kijk naar de val van de Muur. Dat is toch wel een bewijs. Maar het loopt nu vast op de verwendheid van de huidige generaties. Democratie is ook het je opofferen voor het publieke belang."

"De coxf6peratie, samenwerking vanaf de basis, is een model met potentie naar de toekomst. Je ziet op het gebied van bijvoorbeeld energie of van voeding mensen zich aaneensluiten om samen te zoeken naar oplossingen die beklijven, die er niet zijn om op korte termijn financieel te scoren. Duurzaamheid gaat om de lange termijn, om de volgende generaties en generaties elders in de wereld. Dat vereist een ander bewustzijn, respect. Ik zie dat in een coxf6peratie – op wijkniveau bijvoorbeeld – wel gebeuren."

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.