Haren – 'beste' Groninger dorp, of…???

Haren, aan de zuidkant van de stad Groningen, werd onlangs uitgeroepen tot ‘beste’ Groninger dorp… Of plattelandswoonplaats, of plattelandsgemeente… Iets dergelijks, ik ben niet zo thuis in die vreemde-onderzoeken-wereld…. Proficiat, zou je zeggen, maar…. Niet iedereen denkt daar zó over, gezien het volgende citaat:
(:) ‘…… en was gedwongen Haren (Groningen) te doorkruisen. Dat is een akelige ervaring, want deze gemeente wordt systematisch kapot gemaakt. Alles wat zweemt naar uniciteit, karakter, alles wat op de een of andere manier gegroeid is, "zijn eigen gang gegaan is", of het nu huizen zijn, tuinen, bomen of wegen, ze worden niet alleen zonder respect, meer nog, ze worden met een soort haat bejegend: ze moeten weg. Straatstenen worden vervangen door asfalt, bomen door lichtmasten, tuinen door parkeerplaatsen, en huizen door, ja, door wat, door uit baksteen, beton en glas samengestelde vormsels. Het is niet de bedoeling dat herinneringen bewaard blijven, het verleden bestaat niet. Het is niet de bedoeling dat de dingen om ons heen een eigen leven leiden, de wereld moet naar eigen hand worden gezet, beheerst worden, wij zijn de baas. Zo is een levende drukke dorpskern in enkele jaren tijds veranderd in een dood ‘shopping centre’. De spitsburgers worden bedankt.'(:)

Uit: Rutger Kopland – ‘WAAR IS DE WERELD?’ – bladzij 27 – ‘Een huis is geen huis of de droom van een varken’ – Uitg.: S.B.K.-Zeeland, 1991, Slibreeks nr.54 – ISBN 9063540582
Resize_of_waar_is_de_wereld_kopland

Of zou Haren zich sinds 1991 toch van zijn betere kant hebben laten zien?

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.