De strijd om de aarde

Citaat:
De twintigste eeuw ziet neer op een wereld zonder geheimen. Alle landen zijn doorvorst, de verste zeeën doorkliefd. Landstreken, die een mensenleeftijd geleden nog heerlijk vrij in het naamloze schemerden, dienen reeds slaafs Europa’s behoefte, tot aan de bronnen van de Nijl, de langgezochte, streven de stoomschepen; de Victoria-watervallen, eerst een halve eeuw geleden door de eerste Europeaan aanschouwd, malen gehoorzaam electrische energie, de laatste wildernis, de wouden van de Amazonerivier, is gedund, de gordel van het enige maagdelijke land, Tibet, verbroken. Het woord "Terra incognita" der oude landkaarten en wereldbollen is door wetende handen weggewist, de mens van de twintigste eeuw kent zijn levensster. Reeds zoekt zich de vorsende wil nieuwe baan, omlaag naar de fantastische fauna der diepzee moet hij afdalen en omhoog stijgen in de oneindige lucht. Want onbetreden baan is nog slechts aan de hemel te vinden, en reeds schieten in wedloop de stalen zwaluwen der aeroplanen omhoog, om nieuwe hoogten en nieuwe verten te bereiken, sinds de aarde braak werd en zonder geheim voor de aardse nieuwsgierigheid.
(:)

Uit: STEFAN ZWEIG – "Noodlotsuren der mensheid" – blz.53 – ‘De strijd om de Zuidpool’ – Uitg.Wereldbibliotheek – 4e druk – zonder jaartal – Wereldboog nummer 12
Resize_of_noodlotsuren_zweig

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.