Tuinplanten in bloei, je komt ogen tekort!

Genieten van wat dichtbij is, je hoeft er geen kilometers voor te reizen. Je ogen de kost geven in achtertuin en bij de voordeur. Geen toeristische trekpleister, voor jezelf een plek met een hoge verblijfwaarde. Zeker als je zicht hebt op de fraai bloeiende klimhortensia, een plaatje!
Resize_of_verloosterweg_33_voortuin
Even dichterbij kijken, aangetrokken niet alleen door de samengestelde bloemen, ook door het gegons van de vele insecten die de bloeiende klimhortensia als pleisterplaats hebben uitverkoren.
Resize_of_klimhortensia_2_01062009
In de achtertuin is de aangedane klimroos een bloeier van formaat. Ondanks het bladverlies, bladroest of wat voor aandoening dan ook, telt de struik meer bloemen dan ooit, begin juni, op tijd dus.
Resize_of_klimroos_3_01062009
Voor rozen heb ik toch al een zwak. Een erfenis van mijn vader die op latere leeftijd de schoonheid van de (thee)roos ontdekte. Bloemen in de tuin, dat was tijd- en tuinverspilling, tot hij zich later bekeerde tot de aanleg van rozenperken in de voortuin. Heel zorgvuldig ging hij om met de struiken, bij het snoeien, bij het verwijderen van uitgebloeide bloemen, bij de bestrijding van ongedierte etc. De gele roos verderop in onze straat doet me sterk denken aan pa’s voorliefde, al hield hij vooral van rood.
Resize_of_theeroos_4_03062009
In onze eigen achtertuin staan meer bloemen die de aandacht trekken. Van ons, verzorgers/genieters, maar ook van de insecten. Kijk maar:
Resize_of_bloem_met_insect_2_040620
De naam van de bloem ken ik niet, of niet meer, ik kan ze niet onthouden… Ook de bij is me onbekend. En toch vind ik bloem en bij, zeker als combinatie, prachtig!
Resize_of_papaver_1_04062009
Deze artistieke papaver, die wel van papier lijkt, heeft ook bezoek van een bij, een andere. Er zijn vele soorten in bijenland. Ook deze naam heb ik niet bij de hand…. Eigenlijk moet je deze foto’s maken met hulpmateriaal als een statief, en een macrolens, of macroring. Heb ik niet, daarvoor ontbreekt de pecunia, ik hoef ook niet alles, dit is ook al bijzonder mooi!

Resize_of_volkstuintjes_04062009
De papavers op het volkstuincomplex, dichtbij het looppad aan de zuidkant. Vergezicht richting dorpshuis en weilanden, rustgevend! Hier kun je bijkomen, genezen van de verkiezingskoorts, van de uitslag, van de wanverhouding tussen 40 % stemmers en 60 % verzakers…. Bloemen, planten, zo mooi, zo gexefntegreerd. Ssstttttt…..

xa9foto’s: jan blaauw, juni 2009

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.