Midwolda – Groepsfoto bewoners woningbouw

De groepsfoto die ik lezersredacteur Jibbo Poppen liet publiceren in het Dagblad van het Noorden d.d. maandag 16 maart jongstleden, heeft heel wat gespreksstof en reacties opgeleverd. En bij mij is het Midwolda-gedeelte van mijn geheugen behoorlijk opgefrist! Eerst nog maar eens de betrokken foto:
Resize_of_groepsfoto_woningbouw_mid
Op deze weblog heb ik al eens eerder om reacties gevraagd, maar daar kwam toen niets over binnen, nul komma nul. Het bereik van een krant is toch heel wat groter en doeltreffender, gelukkig.
Eerst maar eens het tijdstip van de foto. Mijn inschatting is dat de foto direct na de Tweede Wereldoorlog is gemaakt, wellicht in 1946. Mijn ouders (Jan Blaauw en Boelwijna de Groot) die beiden op de foto staan, zijn in januari 1944 verhuisd van de Hoofdweg (Oost) naar de woningbouw (E53), later heette dat Schortinghuislaan (of – straat, ik vergeet dat telkens weer…) nummer 11. Het is niet waarschijnlijk dat het uitstapje in de laatste oorlogsfase is gemaakt, vandaar de conclusie plm.1946. Wellicht is dit toch nog preciezer aan te geven.
De afgebeelde bus met ‘Salon Expresse’ (en de buschauffeur uit het raampje hangend) is zo goed als zeker van de firma Bronkhorst (tussen Winschoten en Oude Pekela) en de buschauffeur heet Jan Grave. (Met dank aan Willem Pathuis voor deze informatie; hij is een neef van chauffeur Jan Grave, en een oud-klasgenoot van mij op de Rijkskweekschool in Winschoten). Wat de afgebeelde personen betreft, zijn we er bijna uit.
Bovenste rij v.l.n.r.: Roelf Everts, Geert Noor, Jantje Spackman-Kettler, Henny Groenbroek en Jan Spackman + buschauffeur Jan Grave.
Een na bovenste rij: Harm Boer ? (Haarm Krudoorn…), mevr.Tuin-Westerman, Corrie Groenbroek, Assie Tuin, vriend van Assie Tuin (kan het Hindrik Jan Koetje zijn geweest?), Jan Blaauw, Grietje Groenbroek-Spackman, mevr.Udema, Udema.
Derde rij van boven: Engel Tuin, Harmke Everts-Jonker, Jan P. Everts, Jan Bos, M.Kuiper (?), Boelwijna Blaauw-de Groot, Okko Timmer, Werkman, mevr.Timmer-Prins, mevr.Kuiper.
Vierde rij van boven: Wildrik Nuus, Antje Tuize-Baas, Hindrikje Nuus-Koning, mevr.Bos-Noor, Samuel Groenbroek, mevr.Werkman, Jurjen Adam, Tijtje Adam-Slagter.
Vooraan: Jantje van Ham-Smit, Paul Tj. van Ham sr, Ailko J.Tuize, Albert Dijkhuis, Roelfke Dijkhuis-Dieterman. (Met dank aan Jan Fré Boven voor heel wat preciseringen!).
Er blijven dus nog enige onduidelijkheden. Is die man staande links (met pet en duistere blik) inderdaad Harm Boer (getrouwd met Imke Kuipers) of is het iemand anders? Wie staat er bij Assie Tuin? Welke Udema is het? Jan of Poppo? De man onder mijn vader, is dat inderdaad Melger (of Melcher) Kuiper? Of is het een Kuper? Of toch iemand anders? En Werkman, Pieter of Hendrik? En mevr. Werkman-Boven of mevr.Werkman-Fokken?
Mochten er mensen zijn die nadere informatie kunnen verstrekken, graag!! Tot zo ver, maar ik kom er nog wel op terug! (Reacties naar mijn mailadres jan_b@hetnet.nl of schriftelijk naar Verl.Oosterweg 33, 9804 RD Noordhorn. BIj voorbaat dank!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.