Schoolreis 1956, klas 5/6 OLS Midwolda (vervolg)

Al enkele keren heb ik een gedeelte gepubliceerd uit het SCHOOLREISSCHRIFT (1) dat ik aanlegde na de meerdaagse schoolreis op 13,14 en 15 juni 1956. Dwingelo en Schokland passeerden de revue, nu zitten we op het Muiderslot!
Resize_of_muiderslot_winter
www.muiderslot.nl

"Toen we over de ophaalbrug liepen, kwamen we uit op de binnenplaats. Er was een meneer die ons heel wat grappigs vertelde. Hij moest een paar meisjes houden, waar hij prinsesjes van wilde maken, een paar jongens, die hij tot ridders wilde slaan. En als we weer uit het Muiderslot kwamen, zouden er een paar spoorloos verdwenen zijn. Die moesten de geest van graaf Floris dienen. Er was ook een kamertje waar je foto’s kon kopen. Ik heb een van het Muiderslot gekocht.
Daarnaast was een deurtje. Daar zijn we ingegaan. Er was een trap die ons naar boven voerde. We kwamen eerst in de gevangenkamer waar Floris V gevangen heeft gezeten. We zijn ook in de ridderzaal geweest. Ook in de wapenkamer. We konden het koninklijke jacht de Piet Hein zien. Er was ook een dikke kogel die ze wegschoten met blijden. Er waren ook harnassen. Eén zo’n harnas weegt wel vijftig pond. Als dan een ridder van zijn paard viel, was hij verloren. Dan kon hij niet weer opstaan. We zijn ook in de keuken geweest. Er was ook een schouw. Boven die schouw was een vierkant gat. Boven de keuken was een kamertje. Als er dan oorlog was, moest de kok teer koken en dan trokken ze het daar omhoog, door het gat. Dat kokende teer gooiden ze dan op de vijanden, als die de muren beklommen. Aanzicht_muiderslot We zijn ook in de eetkamer geweest. Er stonden maar drie stoelen bij de tafel. De kinderen beneden achttien jaar moesten dan staande eten. In een kamer stond ook een stoel voor een oude vrouw. Het was net een strandstoel. In de slaapkamer stond een beddekoets. Daar sliep men zittende in, met veel kussens in de rug. We hadden een gids. Die vertelde ons er alles van. Toen we weer op het binnenhof kwamen, kwam die meneer er ook net weer aan. "Zijn ze er allemaal", vroeg hij. "Ja hoor", zei meester. Een paar wilden nog een kaartje kopen en toen zijn we weer ingestapt.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.