Zwemclub GZVW 50 jaar!

Resize_of_gzvw In ‘De Weekkrant’ (die normaal voor mij alleen een bláderkrant is…) wordt mijn aandacht gevestigd op een artikel: GZVW Winschoten: Vijftig jaar ‘goud’. De Gecombineerde Zwem- en Waterpolo Vereniging Winschoten, voluit. Gexefnteresseerd lees ik het verhaal, waarin ook het samengaan van ‘De Otter’ en ZCW wordt belicht. Mijn gedachten gaan terug naar het einde van de jaren vijftig. Ik zat toen op de ULO in Scheemda (1957-1961) en het openluchtbad in Eexta was voor ons een regelrechte hangplek. (Zie eerdere blogs daarover…) We hingen er niet alleen rond (luisterend naar de radio, een praatje makend met vrouw Lindeman van de kledinginname of vrouw Schuur die met haar man het bad beheerde, of wat klierend met de wichter…), maar zwommen af en toe ook wel. Liever gingen we waterpolo oefenen. Huisarts dokter Kamps, een verwoed zwemmer, prachtige stijl, had in de gaten dat we daarvoor wel waren te porren. Hij besprak een en ander met enkele ‘leiders’ en slaagde er in een ‘officieuze’ zwemclub op te richten.
Resize_of_zwembadscheemdahangplekbi
Met veel enthousiasme werd er door een fikse groep geoefend, zowel wat de zwemslagen betreft, als het poloën. Bij sommigen was er sprake van veel zwemtalent. Henk van Dijk bijvoorbeeld, de krachtpatser van de Verbindingsweg, en Trijnie Heeres, dochter van Henny Heeres, makelaar (?) en jarenlang bestuurslid van de voetbalvereniging Scheemda. In Winschoten werd gewerkt aan een zwemfusie tussen ‘De Otter’ en ‘ZCW’ en uiteindelijk besloot de groep (?) en/of dokter Kamps af te zien van een eigen Scheemder zwemvereniging. Er werd contact gezocht met de leidende lui in Sodom en toen kon de Scheemder groep opgaan in het Winschoter geheel. Hoeveel die overstap hebben gemaakt, weet ik niet meer. Er was (in 1959?) wel een feestelijke start met zwemwedstrijden die werden besloten met een gezellige disco in het zwemhome, ik hoor nog steeds het geluid van de toen immens populaire Fats Domino… Zelf mocht ik niet blijven, te jong… (Wel mocht ik eens meedoen in een vriendschappelijke polowedstrijd in Groningen, ik ‘verzoop’ bijna…) Jammer dat dokter Kamps niet meer leeft. Hoe zou het met Siep van Royen zijn, de domineeszoon uit Scheemda, die ook een belangrijke rol speelde. Of met de familie Glazenburg uit Winschoten? Of Siep Meinardi…. Wie weet uit die tijd nog meer bijzonderheden??? Preciezer hoe het ging? Graag aanvulling of opheldering van die laat vijftiger jaren!
Resize_of_zwembadscheemdaplm1960

Sticker: www.gzvw.nl
Middelste foto: openluchtbad Eexta, gezicht op de entree vanuit het kinderbad
Onderste foto: openluchtbad Eexta; achteraan het diepe bad, waar we probeerden te poloën, meestal een potje doelschieten…

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.