Noordhorner molen 'De Fortuin' ontwiekt

Een gezichtsbepalend monument! Molens zijn dat vaak, ook in de gemeente Zuidhorn. Grijpskerk, Oldehove, Noordhorn… Zonder molens? Verarmd beeld! Gelukkig is de realiteit anders, al kan ik maar niet wennen aan de huidige "Fortuin", de ontwiekte koren- en pelmolen nabij de Schippersstraat. In de mist vervreemdt het nog meer. Als zo’n monument met gevoel zou zijn gezegend, wat zou dat molenlichaam zich ongelukkig voelen. Inderdaad, een mensenlijf zonder armen, een spin zonder poten, een vogel zonder vleugels…. Gelukkig wordt er hard gewerkt onder supervisie van speciaalbedrijf Jellema (Burdaard) om de ingrijpende restauratie op tijd klaar te krijgen. De in 1890 gebouwde molen, die in de jaren ’30 ten dode leek opgeschreven, kan op de eerstvolgende Molendag (mei 2009) feestelijk worden ingezet. De vrijwillige molenaars zijn nu regelmatig voor kleinere onderhoudsklussen in de molen, maar dán begint weer het échte werk: draaien, malen, pellen…. "De Fortuin", nu niet meer weg te denken uit het Noordhorner dorpsbeeld!
Resize_of_fortuin_in_de_mist_161220

xa9janblaauw, 16 12 2008

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.