Hervormde Jeugdvereniging Midwolda 1924

Bij het fotomateriaal van mijn moeder was ook een oude groepsfoto van de Hervormde Jongerenvereniging. De foto is genomen in 1924. De Hervormde jongeren, het zijn ‘slechts’ jonge mannen, poseren voor het gebouw ‘Immanuel’. Mijn vader Jan Blaauw, toen 19 jaar, staat tweede van links in de middelste rij.

Resize_of_hervjeugd_1924

De foto heb ik maanden geleden naar de redactie van Het Dagblad van het Noorden gestuurd met de vraag wie de andere afgebeelden op de foto zijn. De foto werd de afgelopen maandag 1 december geplaatst in de rubriek "Ik zoek…." met een heel korte toelichting. (Foto, jaartal, plaats, naam van mijn vader en het feit dat mijn vader toen in 1924 ‘kennelijk nog kerkelijk georiënteerd was’, waarover later meer…)
In tegenstelling tot een eerdere foto van een pupillenelftal van V.V.S. uit Oostwold (toen de telefoon werkelijk een zaterdagmorgen lang niet stilstond), riep deze foto slechts enkele reacties op. De eerste was van een goede bekende, Ben Doedens uit Oude Pekela. (Mijn vroegere kameraad van de lagere school in Midwolda en de ULO in Scheemda). Hij vertelde dat de man links naast mijn vader Aafko Jager moest zijn. Aafko is smidsknecht bij Breuker in Midwolda geweest, ging later naar de klokkengieterij. Daar is hij in 1962 verongelukt, toen directeur Koek een auto met aanhangwagen achteruit de fabriek inreed en Aafko Jager op onverklaarbare wijze werd overreden. Heel ongelukkig allemaal.
De tweede reactie kwam uit Midwolda zelf, van Heiko Tiggelaar, met wie ik uitvoerig heb gepraat over de foto, maar vooral over Midwolda en Midwolmers. Heiko meende mensen te herkennen als Spekman, Zwiers en Boven. Maar ja, 1924 is heel lang geleden en Heiko is nu 69….
Een derde reactie kreeg ik gisteren via een tussenpersoon. Tot mijn stomme verbazing: Iemand in het UMCG vraagt mijn excuses naar aanleiding van het commentaar bij de foto. Mijn excuses naar aanleiding van de levensbeschouwing van mijn vader. "Het zou uw grootheid tonen door tolerantheid en rectificatie in de krant t.o.v. andersdenkende", naam noem ik maar niet. Inmiddels heb ik de tussenpersoon gevraagd om iets meer informatie, nieuwsgierig ben ik wel….

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.