Noordhorner molen in restauratiefase

Fortuin_ontwiekt_31_26112008 De Noordhorner koren- en pelmolen ‘De Fortuin’ wordt grondig gerestaureerd. Nadat anderhalf jaar geleden scheuren in een van de roeden werden ontdekt, bleek er niets anders op te zitten dan de molen voorlopig vast te zetten en koortsachtig op jacht te gaan naar de benodigde restauratiegelden. Inmiddels is er ruim 127.000 euro beschikbaar gekomen vanuit een een Rijkspot en besteedt de gemeente Zuidhorn zo’n x80 40.000 aan dit project. Kleinere verbeteringen worden bekostigd vanuit de donatiegelden.
Woensdag 26 november was de enerverendste dag in de restauratiefase tot nu toe. Het gespecialiseerde bedrijf Jellema uit het Friese Burdaard, geassisteerd door een kraan(machinist) van Vrieswijk, haalde de roeden van de  molen.
Eerst moest de bovenas worden verwijderd,
Resize_of_fortuin_ontwiekt_45_261_2
daarna een van de twee resterende fokken naar beneden gehaald.
Resize_of_fortuin_ontwiekt_61_26112
De kwetsbare roede met één fok legde daarna het loodje, vervolgens ook de tweede roe.Resize_of_fortuin_ontwiekt_204_2611  Geen gezicht, een molen zonder wieken, een lichaam zonder armen, maar Noordhorn moet het er voorlopig meedoen. Fortuin_ontwiekt_209_26112008 Geen Kerstverlichting dit jaar, mei 2009 wordt naar verwachting een glorieuze Fortuinmaand. Dan dient de restauratie te zijn afgerond en kan er worden gemalen en gepeld. De vrijwillige molenaars Hekker en Schouten kijken derhalve vol verwachting uit naar de eerstvolgende Molendag 2009!

Foto’s: xa9janblaauw 26 11 2008

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.