Noordhorn 2008: aankomst Sinterklaas

De aankomst van Sint Nicolaas met zijn ploeg donker getinte werknemers is elk jaar een evenement! Op TV natuurlijk, in de grotere steden, maar een week later ook in kleinere gemeenschappen, zoals de onze, NOORDHORN! Met zijn allen gezellig naar de kanaalkant bij transportgrootheid Koopman, waar de loper uitligt en de verkeersregelaars meer doen dan alleen maar opvallen. Deze keer waren de weergoden niet bepaald op de hand van de gastheilige. Kou, stormachtige wind, gure regen- en hagelbuien, nee, erg feestvreugdevergrotend werkten ze niet… Toch kwam er een flinke schare klein+groot opdagen. En maar uitkijken naar dé boot. "Ja, dáár komt ie!!!"
Resize_of_sint_in_n_53_22112008
Een ronkende motorboot komt van de niet-Spanje-zijde, hoe misleidend… Het dek gaat op en neer door het dozijn dienstwillige dienaren, het paard staat te lachen (maar niet op de boot..) en HH (= Herman Helmus) ziet dat het goed komt.
Resize_of_sint_in_n_73_22112008
Dat ziet ook autoriteit in functie, wethouder Koos Wiersma. Beminnelijk als altijd, ook onder deze kille omstandigheden, reikt hij die andere gelegenheidsgezagdrager de hand en spreekt vriendelijke woorden. De Sint laat deze over zijn kant gaan, bemijterd en bemanteld, de staf stevig vasthoudend. (Veel meer houvast heeft zo’n heilige hier te lande ook niet…)
Resize_of_sint_in_n_101_22112008
Na de kortstondige plichtplegingen komt er beweging in de schare aanwezigen door de move van Sint in de richting van de koets van stalhouderij Kuipers (of bestaat die niet meer? Je gaat aan vele zaken twijfelen, behalve aan het bestaan van Sint…). De Goedheiligman drukt in het voorbijgaan heel wat handen, komt ie zelf ook weer wat op een verantwoorde temperatuur.
Resize_of_sint_in_n_110_22112008

De rijtoer is van start gegaan en voert via de Industrieweg naar het dorp Noordhorn, langs de benzinepomp van Tinq, waar de prijs van de benzine per dag lager wordt. (Wie riep daar: ‘Leve de crisis…???’)
Resize_of_sint_in_n_113_22112008
Een prachtig gezicht, de Sint met één uitverkoren Piet in de koets, twee zo langzamerhand snipverkouden koetsiers op de bok en een span schitterende paarden, het trekwerk voor hun rekening nemend. Die witte sokken vind ik ook altijd zo mooi, en die oogkleppen. Bij paarden zié je die tenminste…
Resize_of_sint_in_n_116_22112008

Eigenlijk is lopen veel gezonder, vooral wanneer november zich de allure van een wintermaand aanmeet. Deze Zwarte Piet heeft zich ontfermd over een jonge fan. (Of is het andersom? Vond de kleuter het zielig dat Pieterman niet in de koets mocht?).
Hoe het ook zij, Sint lééft! Dat bleek zonneklaar op zaterdag 22 november in Noordhorn!

xa9foto’s: janblaauw, 22 11 2008
 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.