Schoolschriften – OLS Midwolda – 1956

Eigenlijk blijf je een levenlang aan het opruimen (voordat je aan het eind van je leven zelf opge……, je weet wel). Bij dat opruimen vallen je soms dierbare voorwerpen in handen, waarvan je zegt: "Nee, die bewaar ik, doe ik niét weg!" Aardrijkskundeschrift_jan_b Schriften bijvoorbeeld, van de lagere school in Midwolda. Echte Van-Gorcumschriften! Mijn lagere schooltijd liep van 1951 tot 1957, waarna de ULO in Scheemda wachtte. De meeste schriften van de school aan de Hoofdweg zijn verdwenen. Waarschijnlijk al in een eerder stadium door mijn moeder tot oud papier gedegradeerd. Rekenschriften, taalschriften, schrijfschriften, ze zijn er niet meer. Maar een stapeltje bijzondere schriften heb ik nog wel, zoals de drie reisschriften die we maakten naar aanleiding van de meerdaagse schoolreis in juni 1956. (Merkwaardig dat er niks bewaard is van de meerdaagse schoolreis in 1957, met verblijf in de jeugdherberg in Arnhem). Ook enkele aardrijkskundeschriften, waarin je zelf naar hartelust kaarten en knipsels mocht bijplakken, gestimuleerd door meester Zonderman.
Resize_of_reisschrift_jan_b_2 

En enkele schoolradioschriften naar aanleiding van series als "Een reis om de wereld" en "Onze vriend, de vijand".
Resize_of_reisschrift_jan_b_1
Dit is toch wel heel bijzonder materiaal, met de schoolreisschriften als toppers. De belevenissen onderweg, het verblijf in de jeugdherbergen in Broek in Waterland en Schoorl, de diverse attracties (kaasmarkt Alkmaar, sluizen IJmuiden (geen schip te zien…), Rijksmuseum Amsterdam, monument Afsluitdijk etc.). De prachtig geconserveerde ansichtkaarten geven natuurlijk een meerwaarde aan het geheel. En de illustraties die ik zelf maakte, ondanks het feit dat ik zelf toen niet en nu niet over tekentalent beschik(te).
Resize_of_bladzijde_1_schoolreissch
Nee, ik zwijmel niet, ik verkommer niet door nostalgie, maar het is toch wel plezierig gedetailleerd in de achteruitkijkspiegel te kunnen blikken…

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.