De Westerburcht Zuidhorn- vergaande glorie…

Het gebouw draagt aan de zuidzijde nog fier de naam "Westerburcht", maar een echte burcht van/voor de zorgvoorziening is het al lang niet meer. Al jaren bereidt Zuidhorn de komst van een nieuw zorgcentrum voor in de "Oostergast", aan de oostkant van het dorp. Een combinatie van "De Westerburcht" en "Het Zonnehuis", realisatie in nauw overleg met de stichting "Wold & Waard". Het lijkt er nu eindelijk van te komen, in 2010 moet dat nieuwe centrum toch echt kunnen worden bewoond.
Resize_of_20081007_4893
Er liggen vele persoonlijke herinneringen in en rond dit gebouw en dan niet zo zeer vanwege de routes van de Avondvierdaagse die hier langs werden geleid. Mijn moeder heeft hier 8 van haar 96 levensjaren doorgebracht, van 1994 tot 2002. In die jaren hebben we steeds geprobeerd haar minimaal eens per dag te bezoeken. Als je dichtbij woont, doe je dat bezoeken vaker dan de familieleden die een grotere afstand moesten overbruggen, zo gaan die dingen. Lopend of fietsend, de route van Noordhorn naar de W.C.de Withstraat kan ik nog blindelings volgen. De binnenkomst, de hal waar aanvankelijk nog mocht worden gerookt, de recreatieruimte daarachter rechts, de kamer van mijn moeder op de tweede etage. Het gekke is dat ik haar kamernummer niet zo exact herinner. Was het 212? Of 232? Nou ja, maakt niet uit… Ze heeft daar in haar lange leven nog een redelijk aantal goéde jaren gehad, al moest ze wel eerst flink wennen. (Wij ook trouwens…) Het laatste half jaar kreeg een tragisch karakter, was bepaald ‘niet leuk meer’.
Resize_of_20081007_4903
Toen ‘moeke’ in juni 2002 vriendelijk werd gedwongen naar "Het Zonnehuis" te verhuizen, was het snel afgelopen. Ze had er geen zin meer in, wilde ook niet meer eten of drinken. Op 3 juli overleed ze, ’s morgens vroeg.
Resize_of_20081009_4967

foto’s: xa9janblaauw, 7 en 9 oktober 2008 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.