Kweekschool Winschoten 66/67 – 5e klas – mxc3¡nnenwereld…

Het laatste jaar voor mij op de Rijkskweekschool in Winschoten was het jaar 1966/1967, een lang jaar, daar het examen voor het verkrijgen van de volledige bevoegdheid pas begin september werd afgelegd. De school was toen al enkele jaren gehuisvest aan de Mr.Stikkerlaan, een nieuw gebouw mxc3xa9t kantine, zodat het klaverjassen niet alleen meer in de klas hoefde plaats te vinden. Een jaar van hard werken, dat herinner ik me nog maar al te goed. (Voor mij denk ik het enige jaar dat ik echt intensief en langdurig hard heb gewerkt, k wor der nog mui van as k deraan denk…) Een mxc3¡nnenwereld, de feminisering van het lagere cq. basisonderwijs stond nog in de kinderschoenen, zeker als het om schoolleiders ging. De sfeer in de klas was gemoedelijk, maar toch ontbrak er iets…..
Resize_of_scannen0232

Humor hoort in een schoolklas, maar een groep met alleen mannen, ook al zijn ze van Stavast, heeft een zwakkere humorpijler dan in een gemengde groep het geval zou zijn. Bovendien was de groep samengesteld uit twee vorige klassen, waardoor er ook iets afwachtends ontstond. En voor je echt aan elkaar gewend was, was het jaar om. Op de foto als klasseleerkracht de heer Lammert Buning, docent geschiedenis en KCML, de man die graag groots en meeslepend les gaf, de man ook van de Grootnederlandse gedachte, het proefschrift "Het Herenbolwerk" over de historie in Drenthe. We hadden in voorgaande klassen ook al les van hem gehad, waarbij enige vooringenomenheid hem niet kon worden ontzegd, zoals: ‘Meisjes hebben en krijgen geen verstand van geschiedenis…" Die vijfde klas met alleen mxc3¡nnen (in colbert) moet een verademing voor Buning zijn geweest. Zijn proefwerken waren ‘berucht’: "Geef een verklaring voor Napoleons nederlaag bij Waterloo, 10 regels…." 
Op de foto staan, als ik ze mij nog goed herinner:
v.l.n.r. zittend: Uipko van Delden, Cor Dusseljee, Andreas Rxc3xbctze, Luppo (?) Leeuwerke, Frits Sieberingh, Willem Pathuis, Klaas van der Laan, Eelko Westervaarder.
Staand: Johnny Roggen, JB, Frans Scheuneman, Herman Ploeger, de heer Buning, Frxc3xa9 Zandinga, Geert de Jonge, Harm Kip, Jakob Norder.

Vooral in het tweede halfjaar heb ik intensief gestudeerd, vaak samen met Eelko Westervaarder en Klaas van der Laan. Eelko woonde in Nieuwe Pekela, een talentvolle PJC’er. Klaas was thuis in het Winschoter Oostereind, het huis met het stoomgemaal, nu museum. Klaas ging het op een zeker moment te snel, hij haakte af. Wij stoomden door en haalden het examen met een ruime marge. (Klaas haalde het dacht ik xc3xb3xc3xb3k). 

Dit bericht werd geplaatst in School. Bookmark de permalink .

Een reactie op Kweekschool Winschoten 66/67 – 5e klas – mxc3¡nnenwereld…

 1. Geke Jansingh-Kuiper zegt:

  Hallo Jan,
  Kreeg jouw gegevens van een nicht van mij, een zus van Gea Hesseling, Gea is de moeder van Tom en Bram.,die bij je op school hebben gezeten.
  Ik heb 4 jaar bij je in de klas gezeten op de Kweekschool.

  Bij Noorman zat ik naast je , gescheiden door het gangpad.
  Leuk om die foto van de jongens te zien. Ik mis Henk van Dijk en Henk Pras erop.

  Zal nu je weblogs gaan lezen, groet van een oude klasgenote.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.