Appel: vrucht van het bestaan…..

Augustus – de oogstmaand. Ook in de tuinbouw, want er is nu volop vers fruit. Grote hoeveelheden uit de professionele hoek, of een beperkte hoeveelheid van ‘ons toentje’…. Vele vruchten zijn overigens nog niet rijp voor de pluk, maar ja: "Jantje zag eens pruimen hangen…" En dan wil je wel eens proéven of de rijpheid nog echt veraf ligt.
Resize_of_appels_hdew_19082008
Dat was vroeger al zo, toen ik als kind pogingen ondernam om volwassen te worden, op termijn. In de woningbouw in Midwolda hadden we zelf een grote appelboom in de tuin met dubbelzure ‘Bremley’s’. Daar kon je prima appelmoes van maken, maar uit de hand…. MIjn vader wilde niet dat we die grote appels (soms met wormen en al…) zo verorberden. Geen nood, aan de overkant woonden Engel en Geertje Tuin, broer en zus. Voor ons: oom Engel en tante Geertje. Die hadden een halve tuin vol appelbomen, o.a. Groninger Kroon, waaronder ik naar hartelust mocht rondstruinen, zodra de appels begonnen te vallen. Afspraak: niét gaan plukken. Aan die afspraak hielden we ons (bijna) altijd. Als je al eens stiekem een appel plukte, smaakte die eigenlijk nooit echt lekker…. Mijn moeder had zo haar bedenkingen tegen die appelconsumptie, ze verzuchtte wel eens dat ik een maag van beton moest hebben…..
Resize_of_valappels_19082008
Nog steeds ben ik een appelliefhebber: één appel per dag, dat mag! In de grote tuin van vrienden van ons staat ook een rijkdragende boom met appels die al heerlijk sterk blozen. Nog niet echt heerlijk smaken…. Denk ik, ik heb ze nog niet geproefd. De al te harde wind van vorige week (wanneer ook al weer…?) zorgde helaas voor vele valappels, vruchten die voortijdig het loodje legden. Voor heel wat insecten en vogels volop perspectief. Toch maar redelijke gave exemplaren op de picknicktafel gelegd, wie weet smakelijk genoeg voor appelmoes of appeltaart. Of zijn het zoete? Dan maar in de "hete bliksem"….

foto’s: xa9janblaauw, 19 08 2008

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.