'Het Vrouwtje van Stavoren' (4)

Boek_voor_de_jeugd De sage van "Het Vrouwtje van Stavoren" is in de Nederlandse literatuur bekend, al denk ik dat het verhaal opschuift richting vergeetboek. Als kind trof ik het aan als episch gedicht in het onovertroffen ‘Boek voor de Jeugd’, voor mij een regelrechte schatkamer, waarin ik voor het eerst kennismaakte met pareltjes uit de poëzie en het proza. Bovendien kende mien moeke het lange lied van het Vrouwtje van Stavoren, zij vertolkte het meerdere malen in de keuken, in de huiskamer, bij de wastobbe….. Het is natuurlijk ook een meeslepend verhaal, tragisch, maar ook met een hoog ‘net goed’-gehalte. Had dat hooghartige mens maar niet zo hoog van de toren moeten blazen…. Juist: hoogmoed komt voor den val…. Dát verhaal op de planken zetten was voor ons kinderen toch een geweldige belevenis, al geniet ik vooral, nog steeds, van de herinneringen aan Beno Doedens die als oud mannetje profetische woorden sprak. Tineke Kampstra was destijds een overtuigende Vrouwe van Stavoren!

Resize_of_vrouwtje_van_stavoren

Er zijn nog 9 strofen of, zo u wilt, coupletten. Te vinden in "Het Boek voor de Jeugd" blz.123/124. En voor liefhebbers wil ik ze wel even gaan mailen.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.