Klokkengieterij Midwolda

Ben Doedens is een erkend verzamelaar van beelden en verhalen over het Oost-Groningen van vroeger, vooral van Midwolda, Nieuwolda en Scheemda. Hij is ook mijn oud-klasgenoot Beno van de OLS in Midwolda, toen nog aan de Hoofdweg gelegen, niet ver van de klokkengieterij Concordia. Beno stuurde me een mail (doet ie wel vaker), deze keer over een bericht in de Oost-Groninger editie van het Dagblad van het Noorden.Klokkengieterijmonument
Het betreft de onthulling van het herdenkingsmonument voor klokkengieterij Concordia. Op de foto beide zoons van klokkengieter Koek, die het bedrijf in de jaren vijftig overnam van Van Bergen. Zoon Ties werd bekend als burgemeester, jongere zoon Rudy is een leeftijdsgenoot van ons en zat enkele jaren bij ons in de klas op de lagere school en op de ULO in Scheemda. In jaren niet gezien, onthullende foto…. Rudy lijkt nu meer op zijn oudere broer dan op de Rudy die wij van vroeger kennen. (Ooit fietsten we van de ULO naar huis, over d’Oosterd in Scheemda. Kreeg Rudy door een onhandige manoeuvre zijn arm in het voorwiel. Binnen de kortste keren zwol de arm op, een fikse bloeduitstorting, meteen naar de dokter, indrukwekkend.) Ties was toen nog thuis, studerend waarschijnlijk. En een fanatieke verzamelaar van postzegels. Van mijn oudste broer kreeg ik wel eens zegels uit Afrika, waarmee ik niet veel deed (mijn andere broer was verzamelaar, ik niet, tenminste niet van posztegels). Nou, ik zou maar een keer langskomen, in het grote huis bij de klokkengieterij. Ties "ontving" mij, taxeerde de zegels, maar werd wat narrig toen hij zag dat er toch niet veel bijzonders bij was. Ik was gauw weer vertrokken. Ook indrukwekkend….
Resize_of_150_midwolda_hoofdweg_126
collectie Ben Doedens

Veel meer indruk maakte natuurlijk het gieten van klokken, wat niet dagelijks, maar wel regelmatig gebeurde. Een van de buren op de Woningbaauwloane, Spakman, werkte toen ook bij Van Bergen, later Koek. Op gepaste afstand keken we met grote ogen naar wat zich afspeelde in het binnenste van de klokkengieterij. Ik begreep er niet veel van, maar een begrip werd het wel.
En nu dus de onthulling van een gedenkplaat, Midwolda komt tot grootse dingen… Is, zo lijkt het, geheel "Boven Wotter"…. Tegenover de fraaie boerderij van Hermans Dijkstra met zijn slingertuin nu dus een herinnering aan de klokkengieterij. Het is niet alleen maar "Blauwestad" wat daar de klok slaat…

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.