Historische plek: Frytum

FRYTUM??? Een "vlek" tussen Noordhorn en Oldehove, maar wel een historische met twee wierden en daarop indrukwekkende boerderijen.

Gevonden bij Wikipedia:

Frytum is een wierde in de gemeente Zuidhorn in de provincie Groningen (Nederland). De wierde, die nog helemaal gaaf is, ligt aan de rand van het voormalige eiland Humsterland, ongeveer halverwege de dorpen Oldehove en Noordhorn.

Bij de wierde heeft vroeger een borg gestaan, het Fritemahuis. De eerste vermelding van deze borg, toen waarschijnlijk nog een steenhuis, dateert uit 1453. De plaats waar de borg heeft gestaan is nog vaag in het landschap te herkennen aan een flauwe laagte in het land.

Als je vanuit Noordhorn fietst (of wandelt), kun je een aantrekkelijke route kiezen via Frytum.
     Resize_of_frytum_vanaf_balmahuizen_
De ene boerderij, Frytemaheerd, is nog in bedrijf als veehouderij. Ik weet niet wie de huidige eigenaar is. Jaren geleden was de boerderij in handen van de familie J.F.Schuiringa. De familienaam Schuiringa komt overigens al lange tijd voor in deze streken, minstens enkele eeuwen. De stee aan de andere kant van de weg is tegenwoordig eigendom van een goed boerende stedebouwkundige, die verbouwt en een ‘appelhof’ heeft aangelegd. Van welke kant je het ook bekijkt (in dit geval vanaf zuidwest): indrukwekkend!

foto: xa9janblaauw, april 2008

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.