Jaap Vink toén, Jaffe Vink nú

Wat me opviel, vanmorgen. Pagina 2, Dagblad van het Noorden 30 juni 2008: ‘Er is een radicaler midden nodig’ en Oud-inwoner Scheemda Jaffe Vink wil zijn eigen tijd begrijpen.  Dan kijk je naar de bijgeplaatste foto,
Resize_of_jaffe_vink_oudscheemder
denkt: "Hé, die ken ik…." Niks Jaffe Vink, Jaap Vink bij de jeugd van de vv Scheemda, begin jaren zestig. Jongste van drie kinderen, de enige zoon. En daar komen ze weer, de herinneringen. Ook aan Jaaps oudste zus Doetje, die met Sienus de Wal trouwde, de meest getalenteerde uit de De Wal-stal, bakermat van voetballers. Sienus die later van Scheemda naar het roemruchte WVV in Winschoten verhuisde. Herinneringen aan zus Mieke en haar vriendinnen Chieneke en Anneke, de Esbxf6rg-activiteiten, het zwembad….. Jaap, als veelbelovende pupil, met wie ik toen als jeugdcommissielid te maken had….
Resize_of_scannen0266
Jaap Vink, voorste rij, helemaal links

En dan ga je het artikel van Marloes de Koning lezen: PROFIEL. Geboeid, maar toch weer afdwalend naar het verleden, bijna vijftig jaar geleden. Een citaat uit het artikel:
‘In zijn jeugd was hij niet zo’n uitgesproken prater. Wel een studiebol, een verlegen beta-jongen die thuis Bob Dylan draaide en op de fiets het Groninger landschap doorkruiste. Van Scheemda naar het gymnasium in Winschoten. Langs het standbeeld van graaf Adolf in Heiligerlee. Langs de grote boerderijen en door Lutje Rusland, het arbeidersbuurtje. ‘Daar vlakbij stond een fabriek van verduurzaamde (gedroogde) groenten. Als je dan door Lutje Rusland fietste, werden daar ’s ochtends de jute zakken met uien afgeleverd en die vrouwen gingen dan de hele dag uien schillen. Die werden ’s avonds weer opgehaald. Daar hing altijd zo’n penetrante uienlucht. Mijn vader was houthandelaar en aan de VVD verbonden. Hij kon het altijd goed vinden met de communisten. Dat waren rondborstige lui. Niet met de PvdA.’ Over de herkomst van zijn eigen koppigheid doet hij niet moeilijk. ‘Dat zit in het Groningse karakter.’
Jaap Vink….. NU dus Jaffe Vink, vijftig jaar later. Jeugdvoetballer toén, filosoof nú. Het kan verkeren…

foto boven: xa9GPD/Phil Nijhuis
foto onder: xa9janblaauw, plm. 1960

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.