Huismussen en 'Oer t Hout' Grou

Wat hebben jonge huismussen met de jeugdherberg "Oer ’t Hout" in het Friese Grou te maken? Dat zit zo:
Resize_of_huismussen

In de jaren zestig ben ik drie zomerseizoenen multi-actief geweest als assistent in de oude jeugdherberg "Oer ’t Hout" (Dat "Hout", dat kwam van een bruggetje, waarover je vroeger bij de hoofdingang kwam). Van alles heb ik daar gedaan om wat vakantiegeld te verdienen, ik heb daarover eerder geschreven. (Heggen knippen, corveelijsten bijwerken, post halen, theeketels opzetten, ochtendmuziekje draaien, bardiensten, oppasdienst in een dislocatie, tafels dekken, bed klaarzetten voor de hoogzwangere Moeder de Weerd….) In het tweede seizoen, in 1965, ben ik ook geweest in de Paas– en in de Pinkstervakantie, die bestonden toen nog, in de pre-spreidingsperiode. In die weken was het gezelliger, gemoedelijker. Veel minder druk en de gemiddelde leeftijd van de gasten, voornamelijk zeilcursisten, ietsje hoger. Tijdens een van die weken verbleef een groep meiden uit het Westen en het Midden van het land in de jeugdherberg, het werden toffe dagen. Er is veel gelachen, geplaagd, steken onder water uitgedeeld, serieus gepraat. Niet alle dagen bleken cursusdagen (of door een teveel aan regen, of door een te harde wind, soms door beide) en daardoor hield je mekaar nog wat meer bezig. Namen herinner ik me niet meer zo, wel was "Jetje" uit Nunspeet bij deze groep, dat weet ik nog. (Of heette ze ‘Hetty’?). En Annemarie van Buren, uit Amsterdam (of Amstelveen). Veel gevoel voor humor, niet op haar mondje gevallen en toch snel blozend. Ze werd door haar vriendinnen lieftallig "Tomaat" genoemd… Mij bombardeerden ze tot ‘meneer Jan’ ….. Ik was dat al weer ‘vergeten’, maar mijn moeder heeft een kaart bewaard uit die tijd met aan de voorkant de afgebeelde huismussen. Die kaart stuurde Annemarie later, waarop ze o.a. hun terugreisbelevenissen beschreef. (Op het station van Grou bleven er van hun groep per ongeluk 2 achter; in Akkrum is daarom toen de incomplete groep eerst maar weer uitgestapt…) En ze refereerde nog aan de ochtendmuziekjes en het toen populaire "Ploem Ploem Jenka", waarbij zo’n heerlijk gek dansje hoorde die voor de nodige sfeer zorgde….
Een kaart van meer dan 40 jaar geleden dus, naar aanleiding van een verblijf in Grou, in de toenmalige jeugdherberg. Met een postzegel van 10 cent…. Wie weet zijn er nog meer mensen die zich iets herinneren uit die tijd. Reageren? Graag! 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.